Peste 1.500 de nord-coreeni s-au refugiat in Coreea de Sud in 2013

Peste 1.500 de nord-coreeni s-au refugiat in Coreea de Sud in 2013, un numar comparabil cu cel din anul precedent si in scadere evidenta de la venirea la putere a lui Kim Jong-un, care a sporit lupta impotriva concetatenilor sai care fug din tara, relateaza AFP.

In urma cu cinci ani, numarul nord-coreenilor care fugeau din tara si ajungeau in Coreea de Sud, prin China, era de aproximativ 3.000 pe an.
Insa Kim Jong-un, care a preluat conducerea la Phenian in decembrie 2011 dupa decesul tatalui sau, a consolidat masurile de control la frontiera si a sporit presiunile asupra Beijingului pentru a-i trimite inapoi in tara natala pe fugari, potrivit Mediafax.

In 2013, 1.516 nord-coreeni au sosit in Coreea de Sud, a anuntat luni Ministerul sud-coreean al Unificarii. In 2012 numarul acestora a fost de 1.502. Majoritatea nord-coreenilor care decid sa fuga din tara traverseaza frontiera cu China, dupa care incearca sa ajunga in Coreea de Sud prin alta tara.

Insa, in cazul in care sunt arestati in China, singurul aliat al Phenianului, autoritatile ii trimit acasa, deoarece ii considera refugiati din motive economice si nu refugiati politici. Aceasta politica este criticata dur de catre aparatorii drepturilor omului, care ofera asigurari ca fugarii prinsi sunt supusi unor sanctiuni severe in Coreea de Nord, constand in internarea in lagare de munca sau aplicarea torturii.

De la sfarsitul Razboiului Coreei (1950-1953), aproximativ 26.100 de nord-coreeni au sosit in Coreea de Sud, multi dintre ei dupa foametea care a avut loc in Coreea de Nord la mijlocul anilor '90. Acest numar include doar nord-coreeni care au ajuns in Coreea de Nord. Alte cateva mii traiesc ascunsi in China.

Citeste si:
Echipa OMS care investighează originea Covid-19 vrea să renunțe la...
Echipa OMS care investighează...


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Internațional »Setari Cookie-uri