"Statele Unite sunt de fapt o tara care incalca in mod nerusinat drepturile omului, in care oamenii sunt victime ale discriminarii si umilirii din cauza rasei lor si care traiesc in permanenta cu frica de a fi impuscati", a declarat un purtator de cuvant al Ministerului nord-coreean de Externe citat de agentia de presa oficiala KCNA.

Statele Unite "nu ar trebui sa caute sa-si rezolve problemele eliminand manifestanti, ci dezvaluind adevarata fata a societatii americane, un cimitir al drepturilor omului", a adaugat purtatorul de cuvant. Coreea de Nord este clasata in mod regulat intre cele mai represive state din lume.

Intr-un document publicat in februarie, o comisie ONU de ancheta a intocmit un adevarat rechizitoriu, coplesitor si argumentat, impotriva regimului nord-coreean, acuzandu-l de crime impotriva umanitatii la scara mare. Comisia estima ca "sute de mii de detinuti politici (au) pierit in lagare in ultimii 50 de ani", "eliminati in mod treptat prin infometari deliberate, munca fortata, executii, tortura, violuri", potrivit Mediafax.

Citeste si:

Phenianul a respins in bloc concluziile Comisiei ONU de ancheta. "Statele Unite ar face mai bine (...) sa mature in fata propriei porti in loc sa se amestece in afacerile interne ale altor tari", a insistat purtatorul de cuvant al diplomatiei nord-coreene.

Michael Brown, inhumat luni, a fost impuscat mortal in plina zi, desi nu era inarmat, de catre un politist, la aproximativ 20 de minute dupa ce a iesit dintr-un magazin de spirtoase, din care este acuzat ca a furat un pachet de tagari. Moartea sa a declansat revolte in orasul Ferguson timp de zece zile.

China a criticat si ea dur Statele Unite. "Intr-o tara care depune eforturi, de ani de zile, sa joace un rol de judecator si aparator international al drepturilor omului, mai raman multe de facut", a scris presa de stat.