Robert King, Reprezentanul Special al Statelor Unite pentru dosarul drepturilor omului in Coreea de Nord, "va efectua o vizita la Phenian pe 30 august, in cadrul unei misiuni umanitare vizand obtinerea eliberarii cetateanului american Kenneth Bae", a anuntat Departamentul de Stat intr-un comunicat.

Acest american de origine coreeana, prezentat ca agent de voiaj, a fost arestat in noiembrie in Coreea de Nord, iar ulterior a fost condamnat, la sfarsitul lui aprilie, la inchisoare. El a fost transferat in urma cu cateva saptamani la un spital, la Phenian, din cauza deteriorarii starii sanatatii.

Washingtonul reclama de patru luni sa fie "imediat amnistiat si eliberat", scrie Mediafax.

King, care are rangul de ambasador, "va cere Coreei de Nord sa il gratieze pe Bae si sa ii acorde o amnistie speciala din motive umanitare, pentru ca acesta sa poata sa se intoarca la familia sa si sa primeasca ingrijiri", a pledat Departamentul de Stat.

Intr-un comunicat separat, Casa Alba s-a declarat "profund ingrijorata de starea sanattii lui Kenneth Bae" si a "indemnat Guvernul nord-coreean sa ii acorde o masura speciala de clementa si sa il lase sa plece impreuna cu ambasadorul King".

Citeste si:

Statele Unite au mai trimis emisari in Coreea de Nord, inclusiv pe fostul presedinte Jimmy Carter, cu scopul de a obtine eliberarea unor americani detinuti.

Robert King se afla in Asia de Nord-Est de la 19 august, cu scopul de a relansa o initiativa diplomatica americana cu privire la dosarul nord-coreean. El a efectuat vizite in China, Coreea de Sud si Japonia.

Dupa o intensificare a tensiunii la nivel international la sfarsitul iernii, cand Phenianul a efectuat, in februarie, al treilea test nuclear si a amenintat Statele Unite cu lovituri, tensiunile s-au temperat intre cele doua tari, care nu au relatii diplomatice, dar care comunica via Suedia si un canal la ONU.

Washingtonul afirma ca este pregatit de negocieri cu Coreea de Nord, cu conditia ca aceasta tara sa se angajeze ca renunta la programul nuclear militar.

Diplomatul american Glyn Davies, un expert in probleme nord-coreene, a subliniat in iunie ca tara sa va pune accentul pe drepturile omului in Coreea de Nord, unul dintre punctele extrem de slabe ale regimului stalinist in opinia comunitatii internationale.