Comisia Nationala de Aparare nord-coreeana (NDC) a dezmintit inca o data ca ar avea vreo legatura cu acest atac, ce a determinat Sony Pictures sa anuleze lansarea prevazuta pentru ziua de Craciun a peliculei "The Interview", o comedie despre un complot fictiv pus la cale de CIA pentru a-l asasina pe liderul nord-coreean Kim Jong-un.

Obama: Phenianul a orchestrat operatiunea

Presedintele american Barack Obama a declarat vineri ca Phenianul a orchestrat operatiunea. "Vom raspunde pe masura intr-un moment, intr-un loc si un mod pe care le vom alege", a avertizat el. NDC, citata de agentia de presa oficiala nord-coreeana, a replicat ca armata si populatia Coreei de Nord sunt "pregatite pentru o confruntare cu Statele Unite, in toate spatiile de conflict, inclusiv in cel al razboiului cibernetic, pentru a le distruge citadelele". "Contraatacul nostru cel mai dur va viza Casa Alba, Pentagonul si continentul american (...), si va depasi cu mult contraatacul simetric anuntat de Obama", a adaugat NDC.

Coreea de Nord, care a mai lansat amenintari la adresa Statelor Unite, a acuzat administratia Obama ca a fost "implicata profund" in realizarea acestui film.

Sony a anulat lansarea filmului "The Interview" in urma amenintarilor hackerilor, care au postat documente interne ale companiei, inclusiv e-mailuri si filme inca nelansate. Potrivit Biroului Federal de Investigatii al Statelor Unite, Coreea de Nord este responsabila de atacul informatic care a vizat studiourile Sony, in noiembrie, administratia Barack Obama anuntand ca analizeaza modalitati de riposta.