Uniunea Europeana (UE) a indemnat joi Coreea de Nord sa nu "alimenteze tensiunile" si sa se "reangajeze" in favoarea pacii si securitatii, dupa ce Phenianul a facut inca un pas in escaladarea sa belicoasa, relateaza AFP, citata de Mediafax.

Sefa diplomatiei europene Catherine Ashton a "deplans", citata intr-un comunicat, anuntul Coreei de Nord privind repornirea reactorului nuclear al centralei nucleare Yongbyon. "Va fi o incalcare clara a rezolutiilor Consiliului de Securitate al ONU, dar si a angajamentelor asumate in 2007, in cadrul negocierilor cu Grupul Celor Sase privind inchiderea acestor instalatii", a subliniat ea.

UE avertizeaza Coreea de Nord ca o continuare a nerespectarii obligatiilor sale internationale si a "amenintarii stabilitatii regiunii" va conduce "in mod inevitabil la un raspuns si mai unit din partea comunitatii internationale".
Coreea de Nord "trebuie sa evite sa alimenteze noi tensiuni si sa isi arate angajamentul in favoarea obiectivului unei dezarmari nucleare complete, verificabile si ireversibile a peninsulei coreene", aduaga Lady Ashton.

"Inca o data", ea ii indemana pe liderii nord-coreeni la o "abordare constructiva si sa se reangajeze alaturi de comunitatea internationala, mai ales in cadrul negocierilor intre sase (tari) cu scopul de a actiona in vederea unei paci durabile si securitatii intr-o peninsula coreeana non-nucleara".

Coreea de Nord a pasit intr-o noua etapa de provocari, joi, anuntand ca a aprobat un proiect al unor operatiuni militare impotriva Statelor Unite, inclusiv prin eventuale lovituri nucleare.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea International »Citeste si
Romanii genereaza cele mai mici cantitati de deseuri din UE