Liderul nord-coreean Kim Jong Un a anuntat sambata suspendarea testelor nucleare si cu rachete ale Coreei de Nord, informeaza agentia sud-coreeana de presa Yonhap.

"Din 21 aprilie, Coreea de Nord va opri testele nucleare si lansarea de rachete balistice intercontinentale", a transmis agentia de presa oficiala KCNA din Coreea de Nord, preluata de Yonhap. KCNA a precizat si ca va fi inchis un poligon nuclear din nordul tarii "pentru a garanta transparenta suspendarii testelor nucleare", potrivit Agerpres.

Toate cele sase teste nucleare nord-coreene au fost efectuate in poligonul Punggye-ri din provincia de nord-est, incepand din 2006, reaminteste Yonhap. Ultimul, cel mai puternic, a avut loc in septembrie anul trecut.

Decizia de inghetare a programului de inarmare nucleara si cu rachete a fost luata la o sedinta plenara a Partidului Muncitorilor din Coreea, cu o saptamana inainte de intalnirea lui Kim cu presedintele Coreei de Sud, Moon Jae-in. Dupa acest eveniment, urmeaza o intalnire a liderului nord-coreean cu presedintele Statelor Unite, Donald Trump, la sfarsitul lui mai sau inceputul lui iunie.

Donald Trump saluta pe Twitter decizia Coreei de Nord de a suspenda testele nucleare

Presedintele Statelor Unite, Donald Trump, a salutat vineri seara (dupa ora locala) decizia Coreei de Nord de a suspenda testele nucleare si cu rachete, informeaza Reuters.

Donald Trump a reactionat prin modalitatea sa predilecta, un tweet - un mesaj in reteaua Twitter: "Coreea de Nord a fost de acord sa suspende toate Testele Nucleare si sa inchida un poligon important de testare. Acestea sunt vesti foarte bune pentru Coreea de Nord si pentru Lume - mare progres! Astept cu nerabdare Summitul nostru." (n. red.: majusculele sunt redate asa cum le-a folosit presedintele).

Sambata (conform orei locale), agentia nord-coreeana de presa KCNA, preluata de Yonhap, a transmis decizia liderului de la Phenian, Kim Jong Un, de a ingheta testarea armelor atomice si a rachetelor. "Din 21 aprilie, Coreea de Nord va opri testele nucleare si lansarea de rachete balistice intercontinentale", a transmis agentia de presa oficiala KCNA din Coreea de Nord, preluata de Yonhap. KCNA a precizat si ca va fi inchis un poligon nuclear din nordul tarii "pentru a garanta transparenta suspendarii testelor nucleare".

Decizia a fost luata cu o saptamana inainte de summitul intercoreean la care vor participa Kim si presedintele Coreei de Sud, Moon Jae-in. Kim Jong un si Donald Trump urmeaza sa se intalneasca la sfarsitul lui mai sau inceputul lui iunie.

Reactia ministrului japonez al apararii, Itsunori Onodera, aflat in vizita la Washington, a fost mai putin entuziasta decat a presedintelui american. Oficialul nipon a apreciat ca, in ciuda anuntului de la Phenian, nu este momentul pentru o relaxare a presiunilor asupra Coreei de Nord.

Sursa foto: Mike Trukhachev / Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri