"Daca vor sa ajute in acest caz, ei (nord-coreenii) ar trebui sa-si recunoasca vina si sa despagubeasca Sony", a declarat pentru presa Marie Harf, o purtatoare de cuvant a Departamentului de Stat, insistand asupra "increderii" Washingtonului in privinta rolului Coreei de Nord in acest "atac distructiv".

Sony Pictures a amanat lansarea filmului „Interviul care ucide!”

Statele Unite au acuzat Coreea de Nord ca este responsabila de atacul contra Sony Pictures, care a determinat compania sa anuleze lansarea, prevazuta de Craciun, a filmului "Interviul care ucide!", o comedie despre un complot fictiv al CIA de a-l asasina pe liderul nord-coreean Kim Jong-un. Harf nu a comentat insa informatii online potrivit carora conexiunile foarte limitate nord-coreene la Internet au fost puternic reduse luni, afirmand ca Statele Unite "studiaza o panoplie de actiuni" ca reactie data de atac. "Atunci cand vom raspunde, unele raspunsuri vor fi vizibile, altele ar putea sa nu fie", a subliniat ea.

Obama: „A fost un act de vandalism cibernetic costisitor”

Presedintele Barack Obama a apreciat, intr-un interviu difuzat duminica de CNN, ca el "nu crede ca acesta este un act de razboi. Cred ca a fost un act de vandalism cibernetic costisitor".
Atacul, dezvaluit la sfarsitul lui noiembrie de catre Sony, a paralizat sistemul informatic al companiei si a fost insotit de difuzarea online a cinci filme apartinand studioului, unele nelansate inca, a datelor personale a 47.000 de angajati, a unor documente confidentiale ca scenariul viitorului film cu James Bond si unei serii de e-mailuri foarte stanjenitoare pentru membri din conducerea Sony.

FBI a imputat vineri acest atac cibernetic - revendicat de grupul de hackeri GOP (Guardians of Peace) - Coreei de Nord, care continua sa nege orice implicare. Duminica, Phenianul a amenintat cu represalii Casa Alba si alte tinte americane, in cazul impunerii unor sanctiuni.
Guvernul nord-coreean "are o lunga poveste in privinta negarii responsabilitatii" actiunilor sale provocatoare, a subliniat luni Harf.

Intrebata despre amenintarile cu represalii proferate de Phenian, ea a raspuns ca "noi indemnam Coreea de Nord sa dea dovada de retinere, sa se abtina de la orice noua actiune amenintatoare in acest stadiu".