Scandalul generat de piratarea retelei de calculatoare a studiourilor Sony Pictures nu s-a incheiat. WikiLeaks a publicat, joi, o baza de date ce contine peste 30.000 de documente si peste 170.000 de mesaje expediate pe e-mail de angajatii studiourilor Sony, furate de piratii cibernetici la sfarsitul anului 2014, in cadrul unui atac informatic de anvergura, scrie Mediafax.

Dupa acel atac cibernetic, comis in noiembrie 2014, o organizatie necunoscuta a publicat online aceste documente, insa formatul electronic utilizat nu permitea efectuarea cu usurinta a cautarilor online, precizeaza bbc.com.

Utilizatorii de internet au de acum inainte posibilitatea a de lectura mult mai usor aceste documente, putand sa efectueze foarte usor numeroase cautari online, in zecile de mii de documente, dupa diverse cuvinte si indexuri.
Sony Pictures a condamnat imediat aceasta publicare, afirmand ca WikiLeaks ii ajuta pe piratii cibernetici "sa raspandeasca continuturile furate si care sunt private". Peste 47.000 de angajati si colaboratori ai Sony Pictures Entertainment - filiala a grupului Sony - sunt vizati de acel furt de date personale, documente financiare, scenarii, mesaje expediate prin e-mail.

"A fost o infractiune comisa cu intentie, iar noi condamnam cu fermitate publicarea de catre WikiLeaks a informatiilor furate de la angajatii nostri si a altor date private", se afirma in comunicatul oficial emis de Sony Pictures.

WikiLeaks, organizatia lui Julian Assange, cunoscuta pentru faptul ca a publicat numeroase documente confidentiale ale Guvernului american, considera insa ca datele publicate joi apartin domeniului public. "Aceste arhive dezvaluie functionarea interna a unei companii multinationale influente", a spus fondatorul WikiLiks, intr-un comunicat. "Acest fapt implica un mare interes jurnalistic si se afla in centrul unui conflict geopolitic", a mai spus acesta.

Datele au fost difuzate prima data pe internet prin intermediul unor link-uri, care permiteau descarcarea mai multor zeci de gigaocteti de documente. Publicandu-le sub forma unei baze de date in care este posibila efecturea de cautari online, WikiLeaks a simplificat considerabil accesarea lor de catre internauti. "Anumite dezvaluiri au aparut inca de atunci, dar nu era posibila efectuarea de cautari in arhivele originale si ele au fost retrase inainte ca publicul larg si jurnalistii sa poata «sa zgarie lucrurile la suprafata»", afirma in continuare comunicatul emis de WikiLeaks.

Citeste si:

"Acum, publicate in acest format, arhivele Sony ofera o perspectiva rara asupra angrenajului secret al unei mari companii multinationale", afirma acelasi text, adaugand ca documentele respective dezvaluie numeroase activitati de lobbying efectuate de grupul Sony, dar si conexiunile acestuia cu Partidul Democrat american.

"Activitatea cunoscuta a grupului Sony este aceea de a produce programe de divertisment. Insa arhivele arata ca, in culise, Sony este o companie influenta, care are legaturi cu Casa Alba (exista aproape 100 de adrese de e-mail ale Guvernului american in aceste arhive), care are capacitatea de a influenta legile si politicile si care are legaturi cu foarte complexul mediu militaro-industrial american", afirma WikiLeaks. Atacul cibernetic a fost comis cu doar cateva saptamani inainte ca grupul Sony sa lanseze "The Interview", o comedie cu James Franco si Seth Rogen, despre un complot fictiv american ce viza asasinarea liderului nord-coreean Kim Jong-un.

Guvernul american a acuzat Coreea de Nord, declarand ca aceasta tara este vinovata de comiterea acelui atac cibernetic. Autoritatile de la Phenian au negat orice implicare in atacul cibernetic, insa i-au laudat pe autorii acestuia, spunand ca actiunea lor a reprezentat "o fapta vitejeasca indreptatita".

In decembrie 2014, un grup care s-a intitulat "Guardians of Peace" a amenintat cu organizarea unor atacuri teroriste de tipul celor de la 11 septembrie 2001 impotriva cinematografelor care vor proiecta filmul "The Interview", determinandu-i pe managerii de la Sony sa anuleze lansarea peliculei.

La doar cateva zile dupa aceea, in urma presiunii opiniei publice, directorii grupului Sony s-au razgandit si au anuntat ca "The Interview" va avea parte de o lansare intr-un numar limitat de cinematografe, de Craciun.
In ianuarie, Statele Unite au impus noi sanctiuni impotriva Coreei de Nord ca raspuns la acel atac cibernetic.
Scandalul a generat, de asemenea, demisia, in februarie, a directorului de distributie de la Sony Pictures, Amy Pascal, dupa publicarea pe internet a unor e-mail-uri ale acesteia, cu conotatii rasiste, despre Barack Obama.
In aprilie, presedintele Barack Obama a ordonat infiintarea unui program care sa permita Guvernului american sa ii sanctioneze pe piratii cibernetici din strainatate.

Julian Assange, fondatorul site-ului WikiLeaks, s-a refugiat in 2012 in ambasada Ecuadorului din Londra. Julian Assange, care neaga acuzatiile de abuz sexual asupra a doua femei in Suedia, risca sa fie arestat daca paraseste ambasada si se teme ca ar putea fi extradat in Statele Unite pentru a raspunde in fata acuzatiilor de dezvaluire a unor documente strict secrete de catre WikiLeaks.