Cele doua rachete cu raza scurta de actiune au fost lansate marti, a anuntat Ministerul sud-coreean al Apararii si intervin dupa ce vineri au fost lansate alte patru astfel de rachete de pe coasta de vest a Coreei de Nord, noteaza Mediafax. Secretarul american al Apararii, Ash Carter, a ajuns in Japonia marti dupa-amiaza si va merge in Coreea de Sud joi, unde ar urma sa discute despre un raspuns la cresterea amenintarii din partea Coreei de Nord.

"Este doar o reamintire a cat de tensionate sunt lucrurile in Peninsula Coreeana. Acesta este motivul pentru care merg acolo", le-a spus Carter reporterilor la baza Yokota din Japonia, inainte de a pleca spre Coreea de Sud. "Daca a fost un mesaj de bun venit pentru mine, sunt flatat", a adaugat el.

Un oficial american a descris testul de racheta drept un act provocator inaintea vizitei lui Ash Carter. "Inventarul lor de rachete creste si dorinta lor de a testa aceste rachete pare sa creasca, asa cum am vazut astazi", a declarat oficialul sub acoperirea anonimatului.

Citeste si:

Oficialii militari americani au declarat ca Seulul are nevoie de un sistem de aparare sofisticat pentru a contracara amenintarea nord-coreeana, desi Washingtonul nu a facut o propunere oficiala de amplasare a THAAD si aceasta nu se afla oficial pe agenda vizitei lui Carter.

"Acestea sunt rachete lansate si intaresc pregatirile de aparare antiracheta pe care le desfasuram de multa vreme in Peninsula Coreeana si le avem si aici, in Japonia", a declarat Ash Carter, atunci cand a fost intrebat daca ultima lansare de rachete de catre Coreea de Nord subliniaza necesitatea amplasarii THAAD in Coreea de Sud. China si Rusia s-au pronuntat impotriva instalarii unui THAAD (Terminal High Altitude Area Defense) in Coreea de Sud.