Phenianul a anuntat sambata ca intentioneaza sa plaseze pe orbita, in perioada 10-12 decembrie, un satelit de observare terestra, in urma unei analize a unor erori comise cu ocazia unei lansari precedente, in aprilie, care s-a soldat cu un esec, scrie Mediafax.

Tokyo a anuntat imediat suspendarea unor negocieri cu Phenianul, prevazute la Beijing in perioada 5-6 decembrie.

Potrivit postului public de televiziune NHK, o nava care transporta rachete de tip Patriot PAC-3 (Patriot Advanced Capability-3) a parasit o baza navala situata in vestul Japoniei, luni, si se indrepta spre Okinawa, in partea de sud de tarii.

Ministrul Apararii Satoshi Morimoto a ordonat inca de sambata fortelor japoneze sa se pregateasca in vederea acestei lansari. Un purtator de cuvant al ministerului a declarat pentru AFP ca "forte terestre, aeriene si navale (japoneze) se pregatesc in vederea unei mobilizari la Okinawa", care s-ar putea afla pe traiectoria rachetei nord-coreene.

Potrivit cotidianului Yomiuri Shimbun, Tokyo planuieste totodata sa mobilizeze in apele din imprejurimi nave de razboi echipate cu sisteme radar de tip Aegis, capabil sa urmareasca traiectoria rachetelor si sa faciliteze interceptarea lor.

Luni, premierul Yoshihiko Noda a indemnat la o cooperarea stransa intre Statele Unite, China, Coreea de Sud si Rusia.

"Am dispus ca toti ministrii sa analizeze toate informatiile aflate in posesia noastra", a declarat el, potrivit Dow Jones Newswires.

"Ar fi regretabil daca lansarea ar avea loc. Comunitatea internationala, inclusiv Japonia, va trebui sp raspunda cu fermitate", declara Noda sambata.

Japonia si Coreea de Nord nu intretin relatii diplomatice. Tokyo acuza Phanianul ca nu a clarificat rapiri de japonezi de catre Coreea de Nord in timpul Razboiului Rece, efectuate cu scopul de a ii constrange sa ii invete limba si cultura japoneze pe spioni nord-coreeni.

Coreea de Nord afirma ca aceasta problema a fost solutionata inca de la inceputul anilor 2000, odata cu intoarcerea unor detinuti si anunturi potrivit carora altii erau morti.

Phenianul reproseaza Tokyo ca nu a prezentat scuze si nu a oferit despagubiri suficiente in urma colonizarii japoneze a Peninsulei coreene, in prima jumatate a secolului XX.