Ambasadorul Mark Lippert a afirmat miercuri, intr-un discurs, ca, in cazul in care Coreea de Nord imbunatateste aplicarea drepturilor omului si face pasi spre renuntarea la programul nuclear, Phenianul se va bucura de prosperitate si de relatii mai bune cu lumea, inclusiv cu Statele Unite, scrie Mediafax.

Comisia nord-coreeana pentru Reunificarea Pasnica a Coreei a replicat ca declaratiile ambasadorului reprezinta o dovada a ostilitatii Washingtonului. "Lippert are nevoie sa renunte la prostul obicei de a se angaja imprudent intr-o vorbarie care deformeaza adevarul si instiga la razboi intrand in dezacord cu noi", comenteaza Comisia intr-un material postat pe site-ul de propaganda Uriminzokkiri.

"Altfel, data viitoare ar putea avea un accident mai mare decat sa fie taiat pe obraz de un cetatean sud-coreean", ameninta Comisia. Phenianul critica adesea Washingtonul, cel mai important aliat al Seulului, acuzandu-i pe americani ca pregatesc o invazie "iminenta".

Citeste si:

Ambasada Statelor Unite in Coreea de Sud nu a comentat imediat in legatura cu amenintarea. Lippert a fost taiat la nivelul fetei, cu un cutit pentru fructe, de catre un sud-coreean cu un trecut agitat si un comportament imprevizibil, in timpul unui forum, in centrul capitalei sud-coreene. Ambasadorul a avut nevoie de 80 de copci. El a fost ranit, de asemenea, la nivelul bratului.

"Este o insulta de nesuportat si o bataie de joc la adresa noastra, un atac rizibil si nerusinat care nu poate fi trecut cu vederea", potrivit agentiei nord-coreene. Politia sud-coreeana l-a acuzat pe agresorul lui Lippert de tentativa de omor. El nu a fost acuzat de infractiuni in legatura cu Coreea de Nord, dupa ce a fost interogat pe tema multiplelor vizite pe care le-a efectuat in aceasta tara.

Cele doua Corei se afla, tehnic, razboi. Conflictul din perioada 1950-1953 s-a incheiat cu un armistitiu si nu cu un tratat de pace. Phenianul a catalogat anterior.