Rusia sufera de stagflatie, situatie caracterizata de stagnare economica si inflatie ridicata, a declarat Ksenia Iudaieva, vicepresedinte la banca centrala rusa, transmite RIA Novosti, citat de Mediafax.

"Intr-un intreg grup de tari cu economii in dezvoltare, intre care se afla si Rusia, putem vorbi despre problema stagflatiei, respectiv despre incetinirea cresterii economice insotita de accelerarea inflatiei. Vedem acest lucru in Rusia si in alte state, precum Brazilia", a spus Iudaieva la Gaidar Economic Forum, organizat anual la Moscova.

Rusia a inregistrat anul trecut o crestere economica de numai 1,4%, potrivit estimarilor, cel mai redus ritm dupa recesiunea din 2009.
Inflatia s-a mentinut in schimb la un nivel ridicat, in ultimii ani, iar banca centrala nu a reusit, in 2012 si 2013, sa mentina indicatorul in intervalul tintit.

Potrivit estimarilor publicate in decembrie de institutul de statistica Rosstat, inflatia a atins 6,5% in 2013, dupa o rata de 6,6% in anul anterior.

Ministrul Dezvoltarii Economice, Alexei Uliukaiev, a avertizat miercuri ca rata medie de crestere economica din urmatorii doi ani nu va depasi 2,5%, fiind semnificativ sub avansul de peste 3,5% anticipat pentru economia mondiala. In aceste conditii, Uliukaiev a declarat reporterilor ca stagflatia este termenul potrivit pentru a caracteriza in prezent economia Rusiei.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea International »
Ascultă primul podcast de FinTech și digital banking din piață.

Citeste si