China a testat pentru prima data un vehicul hipersonic care zboara cu o viteza de cateva ori mai mare decat viteza sunetului, o tehnologie menita sa ii permita ca pe viitor sa atace rapid tinte indepartate, potrivit unei surse de la Pentagon, relateaza AFP, citat de Mediafax.

Prin acest test, China devine a doua tara dupa Statele Unite care a efectuat zboruri experimentale cu aceste planoare, concepute sa zboare cu o viteza extrem de mare in straturile superioare ale atmosferei terestre, cu scopul de a atinge tinte aflate in orice punct de pe planeta.
"Suntem la curent cu acest test de vehicul hipersonic, dar nu comentam", a confirmat pentru AFP locotenent-colonelul Jeff Pool, un purtator de cuvant al Pentagonului.
Testarea a acestei arme experimentale, numite WU-14, s-a desfasurat pe 9 ianuarie. Vehiculul a zburat cu viteza Mach 10, de zece ori viteza sunetului, potrivit site-ului Washington Free Beacon, o informatie care nu a fost confirmata de catre Pentagon.
Postul de stat China Radio International l-a citat pe purtatorul de cuvant al Ministerului chinez al Apararii afirmand ca "cercetarile stiintifice si experimentele efectuate in China sunt normale si nu vizeaza vreo tara sau tinta" anume. Insa el nu a confirmat si nici nu a infirmat acest test.
Cresterea puterii militare a Chinei in ultimii ani este insotita de noi echipamente, ca portavioane si rachete balistice antinava, si de o intensificare a eforturilor Beijingului in domeniul cercetarii.
In raportul anual prezentat in Congres cu privire la armata chineza, publicat in 2013, Pentagonul mentiona cercetari chineze in domeniul zborului hipersonic pentru a afirma ca Academia Chineza de Stiinte a creat un "tunel aerodinamic foarte mare, capabil sa reproduca conditii de zbor (pentru o viteza cuprinsa intre) Mach 5 si Mach 9".
Presedintele Comisiei Fortelor Armate din Camera Reprezentantilor, republicanul Buck McKeon, si-a exprimat ingrijorarea, intr-un comunicat.
"In timp ce o succesiune de taieri bugetare submineaza avantajul tehnologic al Americii, chinezii si alte tari depun eforturi sa atinga o egalitate militara cu Statele Unite. In anumite cazuri, ca acesta, par sa ne devanseze", denunta acest promotor al unor cheltuieli militare importante.
Statele Unite nu se afla, totusi, in urma, in domeniul zborurilor hipersonice, carora le-au alocat 200 de milioane de dolari in 2013. De asemenea, si-au multiplicat zborurile de testare in ultimii ani.
In cadrul proiectului "Atac mondial rapid", Pentagonul testeaza HTV-2, conceput sa zboare cu viteza Mach 22 (27.000 de kilometri pe ora). El testeaza, de asemenea, o serie de alte vehicule, inclusiv X-51, capabil sa zboare cu viteza de Mach 6 (7.300 de kilometri pe ora) sau o bomba zburatoare cunoscuta sub numele de "arma hipersonica avansata" (AHW).

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri