Un numar de 106 de banci elvetiene s-au inscris intr-un program de amnistiere dedicat institutiilor financiare care au ajutat clientii americani sa eludeze fiscul, potrivit procuraturii americane, relateaza Bloomberg.

Peste 300 de banci din Elvetia au avut termen pana pe 31 decembrie sa solicite incheierea unor acorduri cu autoritatile americane pentru evitarea proceselor, in cazul in care au cunostinta ca au incalcat legislatia fiscala americana, scrie Mediafax.

Bancile care au optat sa intre in acest program trebuie sa dezvaluie cum au ajutat americanii sa ascunda active, sa predea date referitoare la conturile nedeclarate si sa plateasca penalizari.

Procurorul general adjunct Kathryn Keneally, de la divizia de fiscalitate a Departamentului de Justitie, a avertizat ca datele nu sunt finale si ar putea suferi modificari.

Keneally nu a mentionat care sunt bancile care s-au inscris in program, care nu este destinat unor 14 banci care fac obiectul unor investigatii penale, intre care se afla Credit Suisse Group, HSBC Holdings si Basler Kantonalbank.

Citeste si:
Elvetia lanseaza monede cu chipul lui Federer
Dovada de respect pentru...

Ea a precizat insa ca 106 banci au semnat scrisori de intentie pentru participarea la program, numarul acestora fiind peste asteptari.

Pentru a incheia acorduri care sa le fereasca de procese bancile trebuie sa plateasca 20% din valoarea conturilor nedezvaluite fiscului american pana la 1 august 2008, 30% pentru conturile infiintate intre acesta data si februarie 2009 si 50% pentru cele create dupa februarie 2009.

In 2009, Statele Unite au acuzat UBS, cea mai mare banca elvetiana, ca a ajutat cetateni americani sa ascunda active in valoare de 20 de miliarde de dolari. UBS a evitat un proces prin recunoasterea faptului ca a favorizat evaziunea fiscala si a platit penalizari de 780 de milioane de dolari, dezvaluind existenta a 4.700 de conturi.

Autoritatile americane au dat in judecata 100 de evazionisti, bancheri, avocati si consultanti, pentru delicte fiscale offshore. Cel putin 38.000 de evazionisti au evitat inculparea prin plata retroactiva a impozitelor si a unor penalitati si prin dezvaluirea bancilor si consultantilor offshore care i-au ajutat.

Citeste si:
Frauda: candidati indemnati sa dea bani pentru un job in Elvetia
Frauda cu joburi: angajatori...

Programul american imparte bancile in patru categorii. In prima categorie se afla 14 banci care sunt excluse din program din cauza investigatiilor penale impotriva acestora. Intre ele se afla Credit Suisse, a doua mare banca elevetiana, divizia elvetiana a HSBC, cea mai mare banca din Europa, Julius Baer Group, a treia mare companie elvetiana de administrare a averilor, si Zuercher Kantonalbank, cea mai mare banca regionala detinuta de stat.

Bancile trebuiau sa opteze pana pe 31 decembrie daca sa intre in categoria a doua si sa incheie acorduri prin care sa evite inculparea. In schimb, bancile trebuie sa dezvaluie numarul total al conturilor cetatenilor americani infiintate din 2008, valoarea lor in dolari si angajatii care le-au administrat. Bancile trebuie sa foloseasca evaluatori independenti pentru a certifica concluziile.

Bancile din categoria a treia trebuie sa trimita scrisori Departamentului de Justitie in care sa arate ca nu sunt obiectul unor investigatii pernale. In schimb, un evaluator independent trebuie sa confirme ca bancile nu au incalcat vreo lege.

Din categoria a patra fac parte bancile ai caror clienti sunt in majoritate cetateni elvetieni.

Citeste si:
Pe ultima suta de metri, PSD pune la bataie 66 de posturi la Fisc
Pe ultima suta de metri, PSD...


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea International »
Ascultă primul podcast de FinTech și digital banking din piață.

Citeste si
Alpinismul, inclus pe lista patrimoniului cultural imaterial UNESCO