"Lumea intreaga isi da seama si Ucraina isi da seama ca tara se afla in pragul razboiului civil", a declarat Kravciuk, presedinte in perioada 1991-1994, indemnand deputatii sa creeze "un plan se solutionare a conflictului".

"Aceasta este o revolutie. Este o situatie dramatica si este necesar sa actionam cu cea mai mare responsabilitate", a adaugat el.

Interventia sa a fost ovationata.

Sedinta a fost intrerupta pana la ora 12.00 GMT (14.00, ora Romaniei).

Leonid Kravciuk a vorbit in deschiderea unei noi sedinte consacrate iesirii din criza care afecteaza Ucraina de peste doua luni, printr-o miscare de contestare care a devenit violenta incepand de la mijlocul lui ianuarie, cand au avut loc confruntari, la Kiev, soldate cu trei morti, potrivit unui bilant oficial.

Citeste si:

Ceilalti doi fosti presedinti, Leonid Kucima si Viktor Iuscenko, au fost si ei prezenti la sedinta.

In prima zi a acestei sesiuni extraordinare a Parlamentului, marti, deputatii au adoptat un text prin care abroga legile privind reprimarea manifestatiilor, a caror adoptare, la 16 ianuarie, a contribuit la radicalizarea miscarii de contestare.

Parlamentarii urmeaza sa abordeze miercuri o problema mai sensibila, si anume amnistierea manifestantilor arestati in cursul unor confruntari cu politia. Formatiunea aflata la putere, Partidul Regiunilor, cere, in schimb, incetarea ocuparii centrului Kievului si a administratiilor locale din jumatate dintre regiuni.

Tensiunea a scazut in strada, in ultimele zile, insa o parte a capitalei este blocata de catre contestatari, dintre care unii poarta casti, cagule si sunt inarmati cu bate de baseball.