3 Iulie 2006

Esec in negocierea unui nou tratat la nivelul OMC

Tarile in curs de dezvoltare au cel mai mult de suferit de pe urma esecului statelor puternic industrializate din Organizatia Mondiala a Comertului (OMC) privind incheierea unui un nou acord mondial de comert, cu ocazia discutiilor intre cele mai puternice puteri comerciale ale lumii, purtate la Geneva, informeaza AP, citat de Rompres.

In 2001, cele mai industrializate tari ale lumii si-au luat angajamentul de a rebalansa inegalitatile puternice in fluxurile comerciale, care au agravat situatia celor mai sarace tari ale lumii.

Peste 60 de ministri, o treime din cele 149 de tari membre al OMC, s-au reunit la Geneva, dar nu au reusit inca sa ajunga la un acord.

Tarile sarace s-au plans de lipsa rezultatelor, in timp ce calculele Bancii Mondiale estimeaza ca succesul dezbaterilor OMC lansate in urma cu cinci ani la Doha, in Qatar, ar putea aduce circa 33 miliarde de euro pentru dezvoltarea tarilor sarace, ca efect al eliminarii barierelor vamale, unul din punctele aflate in disputa.

Sansele pentru a ajunge la un acord sunt inca destul de mici, din cauza blocajului inregistrat in discutii in special in problema eliminarii barierelor vamale in cazul comertului cu produse obtinute in cadrul fermelor din tarile sarace, care sunt defavorizate de subventiile acordate fermierilor din tarile bogate.



Citeste si