Rusia isi rezerva dreptul de a "proteja interesele sale si populatia rusofona" in caz de "violente" in estul Ucrainei si in Crimeea, i-a spus presedintele rus, Vladimir Putin, omologului sau american, Barack Obama, potrivit unui comunicat al Kremlinului, scrie Mediafax.

Vladimir Putin a evocat "amenintarea reala care exista la adresa vietii si sanatatii cetatenilor rusi din teritoriul Ucrainei", dar si "faptele infractionale ale ultranationalistilor sprijiniti de actuala autoritate de la Kiev, anunta un comunicat al Kremlinului.
Presedintele Statelor Unite, Barack Obama, si omologul sau rus, Vladimir Putin, au purtat o conversatie la telefon, sambata, pe tema crizei din Ucraina, potrivit unui oficial american.
Aceasta conversatie telefonica a avut loc in contextul unei reuniuni de urgenta a echipei de securitate nationala a presedintelui american, cu scopul de a examina optiunile politice menite sa conduca la solutionarea crizei din Ucraina.
In cursul conversatiei telefonice, care a durat 90 de minute, presedintele american l-a indemnat pe omologul sau rus sa-si retraga fortele din Crimeea si l-a avertizat in privinta unei izolari a Rusiei pe scena internationala, daca va insista sa intervina in Ucraina.
Obama i-a spus lui Putin ca a incalcat legislatia internationala mobilizand trupe in Ucraina si i-a solicitat sa discute pasnic cu autoritatile de la Kiev pe marginea ingrijorarilor sale privind situatia populatiei rusofone din aceasta tara, a anuntat Casa Alba.
Miscarile de trupe ruse in Ucraina constituie o "incalcare clara a suveranitatii si integritatii teritoriale a Ucrainei, ceea ce este o abatere de la legislatia internationala", i-a declarat Obama lui Putin, potrivit administratiei americane.
"Statele Unite condamna interventia rusa in teritoriul ucrainean", anunta Casa Alba.
In plus, "Statele Unite indeamna Rusia sa reduca tensiunile prin retragerea fortelor sale de la bazele din Crimeea si sa se abtina de la orice amestec, oriunde, in Ucraina", anunta aceeasi sursa.
Washingtonul a afirmat ca "recunoaste legaturile istrocie si culturale solide dintre Rusia si Ucraina" si a cerut lansarea unui dialog intre cele doua parti, "cu o asistenta internationala, daca se impune".
"Statele Unite sunt pregatite sa participe" la acest dialog, potrivit Casei Albe.
In cele din urma, Obama "a spus clar ca o continuare a incalcarii suveranitatii si integritatii teritoriale a Ucrainei de catre Rusia va avea consecinte negative asupra locului Rusiei in cadrul comunitatii internationale", a anuntat administratia americana.
"In orele si zilele urmatoare, Statele Unite vor purta consultari de urgenta cu aliatii si partenerii lor din cadrul Consiliului de Securitate al ONU" si alte organisme internationale, potrivit aceleiasi surse.
In acest interval de timp, "Statele Unite vor suspenda participarea lor la intalnirile de pregatire a summitului G8", prevazut pentru iunie la Soci, in Rusia, a precizat Executivul american, confirmand o posibilitate evocata vineri de catre un oficial de rang inalt de la Washington.
"Continuarea incalcarii legislatiei internationale de catre Rusia va conduce la o mai mare izolare politica si economica", a avertizat Casa Alba.
Pe de alta parte, ambasadoarea Statelor Unite la ONU, Samantha Power, a afirmat sambata seara, in cadrul unei reuniuni de urgenta a Consiliului de Securitate al Natiunilor Unite, ca "a venit timpul ca Rusia puna capat interventiei sale" in Ucraina.
"Actiunile Rusiei in Ucraina incalca suveranitatea (acestei tari) si ameninta pacea", a adaugat ea, solicitand trimiterea unor "observatori internationali" in Crimeea.
Presedintele Rusiei, Vladimir Putin, a cerut si a primit aprobarea Consiliului Federatiei, Camera superioara a Parlamentului, pentru trimiterea de trupe ruse in Ucraina pana la "normalizarea" situatiei.
"Din cauza situatiei extraordinare din Ucraina si a amenintarilor la adresa cetatenilor rusi, trupe ruse vor fi desfasurate in Ucraina. Domnul Putin a cerut Consiliului Federatiei sa autorizeze utilizarea fortelor armate ruse pe teritoriul Ucrainei pana la normalizarea situatiei politice din aceasta tara", a comunicat Kremlinul.
Sambata dimineata, presedintele Consiliului Federatiei declara ca Rusia ar putea trimite militari in regiunea autonoma ucraineana Crimeea pentru garantarea securitatii Flotei ruse si a cetatenilor rusi din aceasta zona prorusa situata in sudul Ucrainei.
"Pentru a raspunde solicitarii Guvernului din Crimeea, este posibil, in aceasta situatie, sa trimitem un contingent limitat pentru garantarea securitatii Flotei de la Marea Neagra si a cetatenilor rusi care traiesc in Crimeea", a declarat Valentina Matvienko, presedintele Consiliului Federatiei Ruse.
Noul premier al regiunii autonome ucrainene Crimeea, Serghei Aksionov, l-a sunat pe presedintele Rusiei, Vladimir Putin, pentru a-i cere sa restabileasca "pacea si calmul" in aceasta provincie prorusa.
Tot sambata, Duma de Stat din Rusia, Camera inferioara a Parlamentului, i-a cerut presedintelui Vladimir Putin sa adopte masuri pentru protejarea, "prin toate mijloacele", a locuitorilor regiunii autonome proruse Crimeea.
In acest context, presedintele interimar al Ucrainei, Oleksandr Turcinov, a plasat armata in stare de alerta si a sporit masurile de securitate la obiectivele strategice, inclusiv la centralele nucleare.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Internațional »Citește și
Rusia înregistrează un record de decese, dar şi de persoane vindecate
Setari Cookie-uri