Vladimir Putin s-a referit la ultimul discurs al lui Obama la Adunarea Generala a Natiunilor Unite, in care presedintele american a mentionat "agresiunea Rusiei in Europa", cu trimitere la criza ucraineana, printre principalele amenintari din lume. Aceste declaratii se adauga sanctiunilor "adoptate (de SUA si aliatii occidentali) impotriva unor sectoare intregi ale economiei" ruse.

"Este dificil de calificat aceasta atitudine, de altfel ostila", a declarat Vladimir Putin. Presedintele rus a cerut ca Washingtonul si aliatii sai sa tina cont de interesele Moscovei in loc sa recurga la presiuni, noteaza Mediafax.

El a subliniat ca Rusia este deschisa la conciliere. "Suntem pregatiti sa dezvoltam un dialog constructiv bazat pe principiile egalitatii si tinerii cont in mod serios de interesele altei parti", a spus el. "Speram ca partenerii nostri vor intelege caracterul imprudent al tentativelor de a exercita santaje asupra Rusiei" si "ca isi vor aminti ca discordia intre marile puteri nucleare poate provoca stabilitatea strategica a lumii", a avertizat liderul de la Kremlin.

Citeste si:

Putin a acuzat Statele Unite ca au provocat criza din Ucraina pentru a da vina ulterior pe Rusia. "Washingtonul a sustinut in mod activ Maidanul", campania de manifestatii contra presedintelui ucrainean Viktor Ianukovici, "si a inceput sa acuze Rusia, in timp ce protejatii sai de la Kiev, prin nationalismul lor nebun de furie, au ridicat impotriva lor o parte importanta a Ucrainei si au plonjat tara intr-un razboi civil", a declarat Vladimir Putin.

Criza din Ucraina, alipirea Peninsulei Crimeea la Rusia in martie si sprijinul acordat de Moscova insurgentilor rusofoni din estul Ucrainei, care refuza autoritatea noii puteri de la Kiev, au provocat cea mai grava criza dintre Rusia si occidentali de la sfarsitul Razboiului Rece. Kievul si Washingtonul acuza Moscova ca a trimis trupe regulate in teritoriul ucrainean pentru a sustine insurgentii, o acuzatie respinsa de Rusia.

Kremlinul a publicat interviul cu cateva ore inainte de sosirea lui Vladimir Putin in Serbia, unde presedintele rus va efectua o vizita cu un simbolism aparte in aceasta tara slava care a inceput negocierile de aderare la Uniunea Europeana (UE) dar care intotdeauna a fost un aliat al Rusiei. Belgradul refuza sa se alinieze la sanctiunile adoptate de UE impotriva Moscovei.