"Vladimir Putin intelege bine ca, declarandu-ne razboi, el a declarat razboi inclusiv tarilor garante ale securitatii noastre, respectiv SUA si Marea Britanie", a declarat Iulia Timosenko, intr-o inregistrare video postata pe site-ul sau, potrivit Mediafax.

Rusia, SUA si Marea Britanie s-au angajat in 1994, prin Memorandumul de la Budapesta, sa acorde garantii privind securitatea si integritatea teritoriala a Ucrainei, in schimbul renuntarii la arsenalul nucleare de catre Kiev.

"Eu nu cred ca Rusia va depasi aceasta linie rosie. Daca o va face, va pierde", a subliniat Iulia Timosenko. Ea a adaugat ca ''agresiunea rusa" ar fi fost imposibila daca Ucraina ar fi aderat la NATO.

Citeste si:

Unul din liderii "revolutiei portocalii" prooccidentale din 2004, Iulia Timosenko, condamnata in 2011 la sapte ani de inchisoare pentru abuz de putere, a fost eliberata dupa demiterea, la 22 februarie, a presedintelui Viktor Ianukovici, adversarul sau in alegerile prezidentiale din 2010.

Iulia Timosenko a mai apreciat ca lansarea "agresiunii ruse" este rezultatul noii revolutii ucrainene, care a condus la prabusirea regimului lui Ianukovici, pe care l-a catalogat drept "suboedonat Rusiei".

"Rusia nu a vrut sa o accepte. Ea a decis acum sa puna stapanire pe Ucraina printr-o interventie militara", mai spus ea.