Statele Unite, in timp ce cresc presiunea asupra Rusiei, vor sa-i ofere lui Vladimir Putin, in cooperare cu aliatii europeni, o portita de iesire din criza ucraineana, a anuntat marti un oficial de rang inalt al Casei Albe, citat de AFP.

Ideea, mentionata sambata de presedintele Barack Obama in cursul unei conversatii telefonice cu omologul sau rus, este de a raspunde punct cu punct ingrijorarilor formulate de Moscova pe tema situatiei din Ucraina, a precizat un oficial al Casei Albe pentru jurnalisti, refuzand sa fie citat.

Presedintele Obama a evocat aceasta idee marti, in cursul unei conversatii telefonice cu cancelarul german Angela Merkel, potrivit acestui oficial, care a subliniat importanta legaturilor diplomatice si economice dintre Germania si Rusia in vederea facilitarii dialogul, anunta Mediafax.

Obama si Merkel au discutat pe marginea "importantei unei detensionari, cu trimiterea unor observatori internationali", si lansarii unui dialog intre Moscova si Kiev.

"Detensionarea" situatiei include retragerea militarilor rusi la bazele lor din Crimeea, a explicat oficialul.

Citeste si:
Statele Unite: Uciderea lui Soleimani a fost in legitima aparare
Statele Unite sustin ca...

In plus, problema privind legitimitatea Guvernului interimar de la Kiev, nerecunoscut de Putin, va fi in cele din urma rezolvata prin alegerile prevazute sa aiba loc in mai, a subliniat el.

In paralel, Statele Unite vor continua sa sporeasca presiunile asupra Rusiei, prin intermediul unor sanctiuni economice, a subliniat acest oficial, avertizand in privinta unor consecinte mai severe daca miscarile de trupe ruse vor depasi teritoriul Crimeei si vor continua in estul Ucrainei.

Acest oficial a apreciat ca economia Rusiei este fragila si sufera in urma sanctiunilor adoptate.

Marti, presedintele Obama a respins declaratiile lui Putin cu privire la situatia din Crimeea. Putin "nu inseala pe nimeni", potrivit lui Obama.
"Toata lumea recunoaste ca Rusia are interese legitime fata de ceea ce se intampla intr-o tara vecina, insa aceasta nu-i ofera dreptul sa recurga la forta pentru a-si exercita influenta in acea tara", a avertizat Obama.

Citeste si:
Principalul opozant al lui Putin a fost retinut
Principalul opozant al lui...

Totusi, presedintele american a sugerat ca lasa o portita deschisa pentru o solutie diplomatica si a mentionat ca detine "informatii potrivit carora presedintele Putin isi aloca timp pentru a reflecta la ceea ce se intampla".


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea International »
Ascultă primul podcast de FinTech și digital banking din piață.

Citeste si
Tensiuni la Moscova. Guvernul rus a demisionat