Primele rezultate preliminare ale referendumului privind alipirea Crimeei la Rusia vor fi cunoscute "la putin timp dupa" inchiderea sectiilor de votare, la ora locala 20.00 (20.00, ora Romaniei), a anuntat Mihailo Malisev, presedintele Comitetului de organizare a consultarii, relateaza AFP.

Rezultatele definitive ale votului, care incepe la ora locala 8.00 (8.00, ora Romaniei), urmeaza sa fie anuntate luni dimineata, a adaugat el, scrie Medmediafax.roiafax.

Tot potrivit lui Malisev, 623 de jurnalisti de la 129 de institutii media au fost acreditati pentru a relata despre referendum, monitorizat de 135 de observatori straini, veniti din 23 de tari. Acesti observatori vor fi recunoscuti cu ajutorul unui ecuson rosu, iar cei locali cu ajutorul unui ecuson albastru.

Angajatii unui institut de sondare a opiniei publice care vor anunta rezultatele unei anchete la iesirea de la urne vor purta, in schimb, o sapca alba inscriptionata cu mesajul "Crimeea-Vot-Primavara". Acelasi Institut de Cercetare Sociologica si Politica din Republica Crimeea a publicat saptamana aceasta un sondaj care preconizeaza ca 77% dintre votanti se vor pronunta pentru alipirea la Rusia.

Presa va fi autorizata sa filmeze numaratoarea buletinelor, care vor fi puse in trei teancuri: pentru Rusia, pentru o autonomie extinsa si buletine nule.

Citeste si:
Tensiuni la Moscova. Guvernul rus a demisionat
Guvernul rus a demisionat....

Militarii ucraineni mobilizati in Crimeea vor putea sa voteze, a subliniat Malisev. "Acest lucru depinde de superiorii lor", a apreciat el, adaugand ca a primit apeluri telefonice de la militari care spuneau ca vor sa voteze, dar ca nu pot face acest lucru fara acordul superiorilor ierarhici.

Aproximativ 1,5 milioane de buletine de vot au fost imprimate, corespunzand populatiei de varsta adulta, plus unu la suta, au mai anuntat organizatorii referendumului.

Potrivit acestora, bugetul alocat consultarii, acoperit integral din fondurile regiunii, se ridica la suma de 16 milioane de grivne, adica aproximativ 1,3 milioane de euro.

Informatii cu privire la participare urmeaza sa fie oferite de catre Comisia Electorala Centrala, in mai multe randuri, in cursul zilei.

Citeste si:
Cel mai mare retailer din Rusia a intrat in Europa
Wildberries, cel mai mare...

Sursa foto: Harta Crimeea, Shutterstock

Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea International »
Ascultă primul podcast de FinTech și digital banking din piață.

Citeste si
Cum vrea guvernul sa combata turismul electoral?