Premierul Crimeei Serghei Aksionov a declarat pentru BBC ca peninsula ucraineana s-a intors la tara-mama Rusia si nu va mai face parte niciodata din Ucraina, apreciind ca anexarea regiunii de catre Moscova, in urma cu un an, a fost un "act democratic".

Intr-un interviu inregistrat anterior, difuzat duminica, presedintele rus Vladimir Putin a declarat ca era pregatit, acum un an, inainte de anexarea Crimeei, sa plaseze arsenalul nuclear rus in alerta, scrie Mediafax.

Putin nu a mai fost vazut in public de la 5 martie, lucru care a obligat Kremlinul sa dezminta ca liderul rus al fi bolnav sau chiar ca ar fi murit. Crimeea a fost anexata de catre Rusia pe 18 martie - intr-un val de condamnari internationale -, in urma unui referendum boicotat de catre locuitorii peninsulei loiali Ucrainei.

Iniante de anexare, militari inarmati si fara insemne au preluat controlul asupra peninsulei, iar Putin a recunoscut, in documentarul difuzat duminica pe postul national pentru marcarea unui an de la referendum, ca a trimis trupe sa apere "fortele de autoaparare din Crimeea". Insa Aksionov insista ca Rusia nu a facut ceva rau.

"Pot sa va spun ca nimeni n-a luat nimic", a declarat el pentru John Simpson de la BBC. "Aceasta a fost optiunea locuitorilor Crimeei. Nimic nu se poate intampla fara sustinerea populatiei locale, iar din acest motiv aceasta (anexare) nu a fost un act de agresiune, ci un real act democratic", a apreciat el.

Citeste si:
Implicatii ale retragerii SUA din Siria in problematica securitatii
ANALIZA: Implicatii ale...

"Aceasta este principala greseala si neintelegere a liderilor occidentali. Oamenii sunt dezinformati de presa, care esueaza sa prezinte o imagine exacta a ceea ce s-a intamplat anul trecut in Crimeea", a continuat acesta. Aksionov a aparat actiunile intreprinse de catre Putin in Crimeea, afirmand ca liderul rus a avut de ales intre a proteja populatia Crimeei si a o abandona pe mana nationalistilor ucraineni.

"Eu cred ca (Putin) a luat decizia corecta. Iar aceasta decizie nu a fost luata inainte de Anul Nou, nimeni nu s-a amestecat in politica interna a Ucrainei. Si eu as fi luat exact aceeasi decizie ca el", a declarat acesta.
In documentarul difuzat pe postul rus de stat duminica, Putin a declarat ca viata fostului presedinte prorus Viktor Ianukovici, indepartat de la putere, se afla in pericol, la fel ca vietile rusilor din Crimeea.

"Nu ne-am gandit la despartirea Crimeei de Ucraina pana in momentul in care au inceput aceste evenimente iar Guvernul a fost rasturnat", a spus Putin, referindu-se la protestele violente si demiterea lui Ianukovici de catre Parlamentul ucrainean, evenimente pe care rusii le prezinta drept lovitura de stat.

Despre plasarea arsenalului rus nuclear in stare de pregatire pentru razboi, Putin a spus ca "am fost aproape sa facem acest lucru". Crimeea "este teritoriul nostru (din punct de vedere) istoric. Acolo traiesc rusi. Ei erau in pericol. Nu puteam sa-i abandonam", a adaugat liderul rus.

Citeste si:
Niciun acord la primul summit Merkel - Putin din ultimii 4 ani
Niciun acord la primul summit...

In timp ce Crimeea a fost anexata practic fara varsare de sange, in estul Ucrainei au izbucnit, in aprilie, tulburari, dupa ce protestatari prorusi au ocupat cladiri guvernamentale in Donetk, Lugansk si Harkov, cerand sa le fie recunoscuta independenta.

O luna mai tarziu, separatistii prorusi din Donetk si Lugansk (Donbas) isi declarau independenta fata de Ucraina, in urma unor referendumuri nerecunoscute. Regiunea estica a Ucrainei este devastata de atunci de un conflict armat sangeros, soldat cu cel putin 6.000 de morti potrivit ONU.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea International »
Ascultă primul podcast de FinTech și digital banking din piață.

Citeste si
Canada se opune revenirii la formula G8 prin reprimirea Rusiei