Rusia va construi un pod intre teritoriul sau si Peninsula Crimeea, a anuntat miercuri presedintele Vladimir Putin. Guvernul estimeaza valoarea proiectului la suma de trei miliarde de dolari, relateaza AFP.

"Ne trebuie un pod pentru automobile si trenuri", a subliniat Putin intr-o sedinta a Consiliului de Ministri, potrivit agentiei Interfax. Traversarea Stramtorii Kerci, care atinge 4,5 kilometri in cel mai ingust punct, in estul Crimeei, al bratului de mare care leaga marile Azov si Neagra, este singura modalitate de a ajunge pe peninsula de pe teritoriul rusesc, fara a trece prin Ucraina.

Legatura este asigurata in prezent de un bac. Trenurile continua sa circule pe teritoriul ucrainean, a anuntat ministrul Transporturilor Maxim Sokolov. El a anuntat ca un tunel este, de asemenea, in studiu. Potrivit ministerului, citat de Intefax, proiectului ii este alocat un buget global in valoare de trei miliarde de dolari (2,16 miliarde de euro). Sursa nu a precizat ce infrastructuri include acest buget, potrivit Mediafax.

Un oficial local a declarat la inceputul lunii ca podul este proiectat la o lungime de 7,5 kilometri. Premierul rus Dmitri Medvedev a semnat un decret prin care incredinteza gestionarea unui grup public, BTP. Valoare evocata atunci era de 24 de miliarde de ruble (470 de milioane de euro).

Crimeea, un teritoriu cu populatie majoritar rusofona, in sudul Ucrainei, si-a proclamat independenta in urma schimbarii puterii de la Kiev si s-a pronuntat cu aproape 97% din voturile exprimate pentru alipirea la Rusia, intr-un referendum, duminica, denuntat de Kiev si Occident. Curtea Constitutionala rusa a validat miercuri, in unanimitate, tratatul privind integrarea Crimeei in Federatia Rusa, semnat marti de catre Putin.

Citeste si:
Asasinat la Moscova: critic al lui Putin, impuscat mortal (VIDEO)
Asasinat: Boris Nemtov, un...


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea International »Citeste si
VIDEO: Asasinatul lui Boris Nemtov, surprins pe o camera CCTV