Comunicatiile la bordul avionului de tip Boeing 777, disparut in urma cu o saptamana de pe ecranele raderelor, au fost dezactivate, iar schimbarea traiectoriei este rezultatul "unei actiuni deliberate" de la bordul avionului, care a continuat sa zboare timp de aproape sapte ore, a declarat premierul malaysian intr-o conferinta de presa, scrie Mediafax.

Miscarile avionului, care si-a schimbat in mod brusc directia, indreptandu-se catre peninsula malaysiana, "sunt in concordanta cu o actiune deliberata a cuiva din interiorul avionului", a declarat Najib Razak.

Dintre cele 239 de persoane care se aflau la bord, 153 erau cetateni chinezi. Rudele lor, adunate la Hotelul Lido de la Beijing, au apreciat ca declaratiile Malaysiei le amplifica cele mai rele temeri.

"Am impresia ca (Malaysia Airlines) a jucat un rol" in aceasta disparitie, declara Wen Wancheng, un locuitor din provincia Shandong (est), al carui fiu se afla la bord. El a catalogat acest caz dramatic drept o "conspiratie" inca "de la inceput".

Autoritatile malaysiene afirmau initial ca acest contact cu turnul aerian de control a fost intrerupt la ora 1.21, "iar astazi (sambata) vorbesc despre ora 8.21", adauga el.

Avionul a disparut de pe ecranele radarelor civile, pe 8 martie, dupa o ora de la decolarea de la Kuala Lumpur cu destinatia Beijing. Insa premierul a anuntat ca, potrivit unor contacte prin satelit, avionul a continuat sa zboare timp de aproape sapte ore, dupa ce a virat catre vest, in directia opusa rutei pe care trebuia s-o urmeze.

Citeste si:

"Pentru moment, totul este posibil", declara pentru AFP o femeie. "Continuam sa speram ca vom primi vesti linistitoare, dar, pentru moment, se anunta vesti rele", spune ea.

Compania aeriana si guvernele chinez si malaysian "ma dezamagesc extrem", afirma alta femeie. "Sunt ingrijorata. Foarte ingrijorata", subliniaza ea.

Ministerul chinez de Externe continua sa exercite presiuni asupra autoritatilor de la Kuala Lumpur pentru ca acestea sa ofere informatii mai clare. Un purtator de cuvant al ministerului, Qin Gang, a reclamat, intr-un comunicat, "informatii detaliate si exacte" despre zbor.

Specialisti chinezi se pregatesc sa plece catre Malaysia, pentru a ajuta in cadrul anchetei, a adaugat el.

Pe retele de socializare chineze, o serie de navigatori pe Internet vor sa continue sa spere.
"O deturnare e mai buna decat o prabusire", asigura unul dintre ei, intr-un mesaj postat pe Weibo, echivalentul chinez al Twitter. "Sa speram ca Malaysia nu va reveni mai tarziu asupra acestor declaratii", adauga el.