Asistentele debutante vor beneficia, de asemenea, de o crestere consistenta a salariilor, de la echivalentul a 13 dolari SUA pe luna in prezent la 25 de dolari SUA, a informat publicatia oficiala a Partidului Comunist din Cuba, Granma, citata de CNBC.

Salariile din sectorul public din Cuba se situeaza in medie la echivalentul a circa 20 de dolari pe luna. Impactul salariilor mici este atenuat, insa, prin multe servicii gratuite si subventii.

Cresterea salariilor va viza peste 440.000 de angajati din sectorul medical si este posibila ca urmare a eliminarii in ultimii patru ani a 109.000 de posturi care nu erau necesare, scrie Granma.

"Este o veste foarte buna, care ma face nespus de fericita. Din primul salariu (marit, n.r.) voi cumpara o jucarie pentru cel mai tanar nepot al meu, care are trei ani", a declarat Soraida Pina, o asistenta de 62 de ani.

Citeste si:

Cuba va majora si salariile personalului medical care lucreaza in afara tarii prin programe ale statului. Acestia sunt platiti deja mai bine decat cei din Cuba.

Pentru anul in curs, autoritatile de la Havana se asteapta sa incaseze 8,2 miliarde de dolari de pe urma celor peste 50.000 de doctori si asistente care lucreaza in peste 66 de tari.

Aproximativ 3.000 de medici au plecat din tara anul trecut, avertizeaza Colegiul Medicilor din Romania (CMR). daca in 2011 Romania avea 21.400 de medici, in noiembrie 2013 numarul acestora a ajuns la 14.400.

Salariile din sistemul sanitar romanesc sunt printre cele mai mici din Uniunea Europeana, respectiv echivalentul a 200 de euro pe luna pentru un rezident si 500 de euro in cazul unui specialist.

Sursa foto: Sectorul medical, Shutterstock.com