Cele doua Camere ale Congresului american au votat joi texte care permit Statelor Unite sa garanteze un imprumut in valoare de un miliard de dolari acordat Ucrainei si sa sanctioneze oficiali rusi, adoptarea definitiva fiind prevazuta pentru urmatoarele zile, relateaza AFP.

Senatorii au votat cu o cvasi-unanimitate in favoarea propunerii de lege. Textul il autorizeaza pe presedintele american Barack Obama sa impuna, la discretia sa, sanctiuni precum inghetarea activelor sau interdictia sa a obtine vize impotriva unor cetateni rusi si ucraineni, responsabili de incalcari grave ale drepturilor omului sau de coruptie in Ucraina, precum si impotriva celor care submineaza suveranitatea sau integritatea teritoriala a Ucrainei, noteaza Mediafax.

Aceste criterii sunt mai extinse decat cele care exista deja si pe care le-a folosit Obama pentru a sanctiona 31 de rusi si ucraineni saptamana trecuta.
Din partea sa, Camera Reprezentantilor a adoptat joi, cu 399 de voturi pentru si 19 impotriva, un text similar care prevede sanctiuni. Camera a votat deja, in urma cu doua saptamani, ajutorul economic.

"Noi i-am dat presedintelui instrumente suplimentare pentru a-l pedepsi pe (presedintele rus) Vladimir Putin, pe aliatii sai si pe institutiile care ii sustin", a declarat presedintele Camerei, John Boehner. De asemenea, pentru Ucraina si alte state din Europa centrala si de Est, in 2015, vor fi deblocate ajutoare in valoare de 50 de milioane de dolari pentru sustinerea democratiei, a Guvernului si societatii civile, precum si 100 de milioande de dolari acordate pe termen de trei ani, pentru cooperare in materie de securitate.

Citeste si:
Putin il acuza pe Obama ca are o atitudine "ostila" fata de Rusia
Vladimir Putin il acuza pe...


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea International »Citeste si