YouTube sesizeaza Curtea Constitutionala turca pentru a obtine deblocarea sa

Site-ul de Internet YouTube a sesizat, luni, Curtea Constitutionala turca pentru a obtine ridicarea blocarii sale in Turcia, ordonata de Guvern dupa difuzarea unei inregistrari privind Siria, a anuntat o sursa apropiata dosarului, relateaza AFP.

O cerere a fost depusa la tribunal de un avocat din Istanbul pentru a cere ca site-ul sa fie accesibil "imediat", a precizat pentru AFP aceasta sursa sub acoperirea anonimatului. Un tribunal din Ankara a ordonat, vineri, ridicarea interdictiei YouTube decretata la 27 martie de catre Guvernul islamo-conservator in numele "securitatii nationale", dupa difuzarea rezumatului unei reuniuni confidentiale in care oficialii turci au discutat despre o eventuala interventie militara in Siria.

Dar acelasi tribunal a decis ulterior sa blocheze accesul la 15 inregistrari video si a anuntat ca blocarea YouTube va ramane in vigoare atat timp cat aceste inregistrari nu vor fi retrase. Curtea Constitutionala turca a cerut, miercuri, ridicarea unei alte interdictii, cea care afecteaza de doua saptamani reteaua Twitter, considerand-o contrara libertatii de exprimare.

Site-ul a fost blocat la decizia premierului islamo-conservator, Recep Tayyip Erdogan, la 20 martie, pentru a sterge de pe Internet inregistrarea interceptarilor telefonice care il pun in cauza intr-un scandal de coruptie, scrie Mediafax.

Dupa ce a tergiversat-o timp de 24 de ore, Guvernul a executat in cele din urma decizia judecatorilor. Dar Erdogan a protestat public fata de aceasta decizie, considerand ca "nu o va respecta". Luni, presedintele Curtii Constitutionale, Hasim Kiliç, a minimalizat aceste critici, vorbind cu ironie despre un "reflex sentimental".

Citeste si:
Turcia a început pregătirile pentru transformarea Hagia Sofia în...
Turcia a început pregătirile...

Luate cu o zi inaintea alegerilor municipale din 30 martie, masurile de interdictie care afecteaza retelele de socializare din Turcia au generat numeroase critici, care au denuntat deriva "autoritara" a regimului premierului. Partidul lui Erdogan, aflat la putere din 2002, a obtinut o victorie zdrobitoare la acest scrutin local, ce ii deschide astfel portile unei candidaturi la alegerile prezidentiale din august.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Internațional »Setari Cookie-uri