Timp de generatii intregi, rusii au fost cei mai mari consumatori de vin produs in Republica Moldova. Lucrurile insa par sa se schimbe si nu in favoarea producatorilor moldoveni, in conditiile in care Moscova taxeaza dur apropierea acestora de Uniunea Europeana, scrie Financial Times.

Cea mai recenta masura impotriva producatorilor de vin din Republica Moldova a fost luata in septembrie, cand rusii au interzis importurile pe motiv ca ar fi fost contaminate chimic. Autoritatile de la Chisinau si producatorii de vin sustin ca embargoul este de natura politica.

Masura luata de Guvernul de la Moscova a trezit amintirile embargoului impus de rusi in 2006, care a falimentat la momentul respectiv peste 100 de producatori de vin si a redus vanzarile cu circa 200 de milioane de dolari. “Singura solutie o reprezinta diversificarea, crearea unui produs de calitate care sa fie cautat in afara Rusiei”, crede Artur Marin, director comercial al Bostavan, unul dintre principalii producatori de vin din Republica Moldova.

Potrivit lui Iurie Leanca, Primul Ministru al Republicii Moldova, 29% din exporturile de vin sunt sustinute de Rusia, spre comparatie cu 60% in 2006. Alte industrii noi s-au dezvoltat in ultimii ani, germanii si austriecii alegand Republica Moldova pentru a produce cabluri si component auto pentru fabricile din Uniunea Europeana. In plus, unii fermieri moldoveni au inceput sa creasca melci pentru a satisface cererea din partea restaurantelor franceze.

Iesirea de sub influenta Rusiei este vizibila la nivelul intregii economii. Astfel, in 2001 Republica Moldova livra in proportie de 60% in tarile fost comuniste. In prezent, 48% din exporturi merg catre Uniunea Europeana, iar relatiile comerciale cu Romania le depasesc pe cele cu Rusia.

De asemenea, incepand cu luna aceasta producatorii de vin din Republica Moldova vor beneficia de liberalizarea exporturilor de vin. In prezent, vinurile moldovenesti sunt recunoscute in tari precum Polonia, Cehia si statele Baltice. Cu toate acestea, Uniunea Europeana reprezinta doar 15% din exporturile de vin ale Republicii Moldova.

In Romania, printre cei mai importanti jucatori din piata vinului, estimata la 400 mil. euro, se numara Murfatlar, Cotnari, Jidvei si Cramele Recas.

Romania se mentine in topul celor mai mari zece consumatori de vin la nivel mondial, cu un consum de 22-24 litri per capita, care se afla insa la jumatate fata de statele dezvoltate, cu o medie de 50 de litri pe cap de locuitor.

Patrimoniul viticol reprezinta 2,4% din suprafata arabila a Romaniei, ceea ce ne plaseaza pe locul sase in Europa dupa suprafata viticola si pe locul sapte la productia de struguri si vin. Productia de vin a fost anul trecut de 3,31 mil. hectolitri. 2009 a fost anul de varf, cu o productie de 5,36 mil. hectolitri.

Sursa foto: MediafaxFoto

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri