Oligarii rusi si ucraineni vor sa isi extinda investitiile in proprietati londoneze, in incercarea de a-si proteja averile de sanctiunile internationale, potrivit companiilor imobiliare, relateaza Financial Times.

Compania de consultanta JLL estimeaza sa iesirile de capital din Rusia ar putea creste de patru ori comparativ cu nivelul inregistrat anul trecut, scrie Mediafax.
"Rusii si ucrainenii bogati au identificat, de la inceputul anului, plasamente sigure pentru conservarea averilor", a declarat Adam Challis, director pentru cercetari in domeniul imobiliar la JLL.
Cumparatorii rusi au cheltuit anul trecut circa 180 de milioane de lire sterline pe piata imobiliara londoneza, potrivit estimarilor companiei imobiliare Savills, iar multi agenti anticipeaza ca sumele investite in 2014 vor fi mult mai mari.
"Multi clienti rusi cu care am colaborat in ultimii doi ani si care doar se gandeau sa cumpere proprietati in Londra si-au accelerat planurile", a spus Roarie Scarisbrick, director la agentia imobiliara Property Vision.
Challis a aratat ca Trezoreria britanica a fost surprinsa de numarul mare de proprietati achizitionate prin intermediul unor vehicule de investitii.
In pofida masurilor recente de inasprire a taxelor adoptate de ministrul de Finante George Osborne, multi est-europeni cumpara inca proprietati in Londra prin intermediul unor companii, pentru a-si proteja identitatea, potrivit agentilor imobiliari.
Utilizarea unor companii offshore face ca activele imobiliare sa nu poata fi vizate de sanctiunile internationale.
"Am asistat la o crestere a numarului de cumparatori rusi si est-europeni in general. Rusii in special sunt ingrijorati ca o escaladare a sanctiunilor i-ar putea afecta", a declarat Charles McDowell, agent imobiliar specializat in colaborarea cu cumparatori bogati.
Michael Morris, partner la firma de avocatura Collas Crill din Channel Islands, a explicat ca persoanele foarte bogate prefera sa cumpere prin intermediul unor firme intrucat nu vor ca numele lor sa figureze in registrul cadastral, care este public, astfel ca oricine poate sa afle unde au casele.
Premierul britanic David Cameron vrea sa elimine aceasta "perdea a secretomaniei" care ascunde coruptia si evaziunea fiscala, guvernul anuntand detalii referitoare la infiintarea unui nou registru public pentru companii.
Noile reguli au menirea sa oblige companiile britanice sa dezvaluie numele proprietarilor, dar analistii sunt sceptici ca masura va fi eficienta.
Solutia nu va fi complet eficienta intrucat aceia care vor dori cu adevarat sa isi ascunda identitatea o vor face prin companii offshore, considera Gavin Hayman, director la organizatia anticoruptie Global Witness.
George Osborne a lansat in 2012 o campanie de descurajare a achizitiilor de proprietati imobiliare prin intermediul firmelor, introducand o taxa pe cladirile detinute in acest mod. Masura a avut mare succes, fiind colectata o suma de cinci ori mai mare decat cea estimata.
In bugetul din 2014, ministrul de Finante a inasprit regulile fiscale pentru cladirile detinute prin companii.
"Modificarea legislatiei fiscale porneste de la ideea ca astfel de structuri au rolul sa evite taxele. Cu toate acestea, exista si alte motive, cum ar fi dorinta de protejare a identitatii proprietarilor. Este cazul, frecvent, al investitorilor din Rusia si Europa de Est", a spus Richard White, director al firmei britanice de consultanta in domeniul imobiliar KPMG.
Rusii si est-europenii sunt interesati in mod special sa cumpere proprietati pe Bishops Avenue in Highgate, nordul Londrei, cunoscuta ca "aleea miliardarilor".
Jeremy Gee, director la agentia Glentree, cauta in prezent case in aceasta zona, pentru "doi cumparatori seriosi" care vor sosi la Londra din Ucraina, cu intentia sa isi instaleze rapid familiile acolo.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri