In cursul acestei conversatii telefonice, secretarul american al Apararii a subliniat ca situatia ramane "periculoasa" si a indemnat din nou Rusia "sa puna capat influentei sale destabilizatoare in Ucraina", a afirmat purtatorul de cuvant al Pentagonului, contraamiralul John Kirby, citat intr-un comunicat.

Chuck Hagel "a avertizat ca prelungirea agresiunii va izola si mai mult Rusia", a adaugat purtatorul de cuvant.

Luni, americanii si europenii au anuntat adoptarea unor noi sanctiuni impotriva Rusiei.

Ministrul american, care a incercat in ultimele zile fara succes sa-l contacteze pe omologul sau rus, a mai indemnat Moscova sa contribuie la gasirea unei cai "responsabile" in vederea incheierii crizei si a notat ca aplicarea acordului din 17 aprilie de la Geneva ar reprezenta un "progres".

Occidentalii, care acuza Rusia de sustinerea actiunilor separatiste din estul ucrainean, sunt ingrijorati de miscarile importante de trupe rusesti la granita cu Ucraina, unde Moscova ar fi mobilizat pana la 40.000 de militari in vederea efectuarii unor "manevre". Presedintele rus, Vladimir Putin, a spus la randul sau ca "spera cu putere" ca nu va fi nevoit sa trimita armata in Ucraina.

Citeste si:

Evocand cu Soigu operatiunile efectuate in ultimele zile de fortele ucrainene in vederea reluarii controlului asupra unor bastioane ocupate de prorusi, secretarul american al Apararii a reamintit "dreptul Guvernului ucrainean de a asigura respectarea legii si ordinea in interiorul frontierelor sale".

De asemenea, Chuck Hagel a solicitat "asistenta din partea Rusiei" pentru eliberarea celor sapte observatori straini ai OSCE retinuti prizonieri in estul Ucrainei.

Sapte observatori straini ai OSCE sunt retinuti de catre separatisti prorusi in primaria orasului Slaviansk, in estul Ucrainei. Separatistii prorusi ii considera pe observatorii OSCE retinuti "prizonieri de razboi" si vor sa-i elibereze in schimbul unor persoane detinute de autoritatile ucrainene.

Moscova a anuntat la randul sau ca Serghei Soigu a purtat o discutie la telefon cu Chuck Hagel in cursul careia a indemnat Statele Unite sa "tempereze retorica" pe tema crizei ucrainene.

Sursa foto: Criza Ucraina, Shutterstock.com