7 Mai 2014

Portugalia, la trei ani de cand a fost salvata de FMI si UE: datoria publica ajunge la 139% din PIB



Portugalia va iesi luna aceasta din procedura de asistenta financiara de urgenta in care a intrat in urma cu trei ani, cand doar un imprumut in valoare de 78 de miliarde de euro de la UE si FMI au ajutat-o sa evite intrarea in incapacitate de plata. Efectele austeritatii continua insa sa-si puna amprenta asupra economiei supraindatorate.

In urma cu mai bine de trei ani, in aprilie 2011, Portugalia devenea a treia din Uniunea Europeana, dupa Grecia si Irlanda, care avea nevoie de asistenta financiara de urgenta, in contextul crizei acute din zona euro. Atunci, dupa ce au sustinut luni intregi ca nu au nevoie de ajutor din exterior, portughezii au recunoscut ca nu mai au de ales si au cerut un imprumut de urgenta Uniunii Europene.

José Sócrates, premierul de atunci Portugaliei, a anuntat ca, fara imprumut, guvernul nu mai poate achita salariile, pensiile si dobanzile imprumuturilor. „Este un moment deosebit de grav pentru tara noastra. Lucrurile se vor inrautati cu siguranta daca nu facem ceva", spunea atunci Sócrates la postul national de televiziune, adaugand ca imprumutul de urgenta este ultima solutie pentru Portugalia.

Citeste articolul integral pe Adevarul.



Citeste si