Angajatii lanturilor de restaurante de tip fast-food vor lansa saptamana viitoare o zi de protest la nivel mondial, reclamand salarii si conditii de munca mai bune, au anuntat, la New York, reprezentanti ai miscarii, relateaza AFP, potrivit Mediafax.

Reuniti pentru prima data sub sigla unui sindicat international, UITA, angajatii din domeniul fast-food au ajuns la un acord cu privire la lansarea protestului pe 15 mai, cand vor avea loc greve in 150 de orase americane si actiuni de protest in 33 de tari, inclusiv in Japonia, Brazilia, Maroc si India.

"Muncitorii din zeci de tari de pe sase continente au anuntat ca se alatura miscarii tot mai importante in favoarea cresterii salariilor si acordarii unor drepturi mai bune de munca in restaurante ca McDonald's, Burger King, Wendy's si KFC", anunta organizatorii intr-un comunicat.

Un grup de 70 de manifestanti, originari din diverse tari, s-a adunat in fata unui restaurant McDonald's, in Manhattan, cu ocazia acestui anunt.

In Statele Unite, angajatii in domeniul fast-food reclama un salariu de 15 dolari pe ora, reprezentand dublul salariului minim federal de 7,25 de dolari, aplicat in prezent in numeroase lanturi de restaurante de tip fast-food.

Citeste si:
Tara in care McDonald's plateste cele mai mari salarii
Tara in care McDonald's...

"Oamenii se mobilizeaza, a venit vremea schimbarii", a declarat pentru AFP o angajata McDonald's, Elizabeth Rene, in varsta de 24 de ani. Ea va participa saptamana viitoare la a treia greva in doi ani si jumatate.

Aproximativ 200 de angajati in domeniul fast-food au inceput sa manifesteze la New York, la sfarsitul lui 2012, un protest care s-a extins in peste 100 de orase americane.

"Ne confruntam toti cu aceleasi provocari, aceleasi probleme, aceleasi lupte. Vom continua (sa protestam) pana cand ne vom atinge scopul", a declarat Massimo Fratini, coordonator UITA (International Union of Food, Agricultural, Hotel, Restaurant, Catering, Tobacco and Allied Workers' Associations), din care fac parte 396 de sindicate din 126 de tari, reprezentand in total 12 milioane de angajati.

Citeste si:
Val de solidaritate: McDonald`s livrează mâncare, Kaufland donează...
Val de solidaritate:...
Sursa foto: Fast-food, Shutterstock.com

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Internațional »Citește și
Spania a depăşit pragul de 2.000 de decese cauzate de Coronavirus
Setari Cookie-uri