Un mare producator de tigari da in judecata prima tara care a legalizat marijuana

In timp ce Uruguay a fost aplaudata de liberalii din intreaga lume pentru legalizarea marijuanei, aceeasi pasi indrazneti au fost criticati in contextul incercarilor de a controla consumul unei alte plante – tutunul – unul dintre cei mai mari producatori de tigari actionand in judecata tara, scrie Financial Times.

Gigantul Philip Morris a actionat in judecata statul sud-american pentru 2 miliarde de dolari la Centrul International de Arbitraj al Disputelor din cadrul Bancii Mondiale, marcand prima actiune de acest gen luata de un producator de tutun. Potrivit Philip Morris, Uruguay, cunoscuta drept “Elvetia Americii de Sud” a incalcat termenii unui tratat bilateral de investitii cu Elvetia, unde producatorul de tigari are sediul central.

Cea mai mare companie producatoare de tigari din lume, ale carei afaceri de 77 miliarde de dolari depasesc PIB al Uruguay de circa 50 miliarde de dolari, sustine ca o lege anti-tutun aprobata in anul 2009 i-a afectat puternic vanzarile. Astfel, Uruguay a devenit prima tara care a interzis in 2010 sub-brandurile de tigari, dupa ce, in 2006, statul sud-american a fost primul din regiune care a stopat consumul de tutun in spatiile publice inchise.

In acest context, Philip Morris, care a intentat procese si in tari precum Australia si Thailanda, denunta cerintele potrivit carora avertismentele privind sanatatea trebuie sa acopere 80% din suprafata pachetelor de tigari, in timp ce brandurile trebuie sa aiba o singura imagine, Uruguay interzicand astfel sub-branduri precum Marlboro Red sau Marlboro Gold.

“Este o situatie ironica – in timp ce Uruguay faciliteaza consumul de marijuana in acelasi timp pune frana industriei de tigari”, sustine o sursa apropiata situatiei.

Citeste si:
Ruxandra Pașca, PMR: Am observat o solidaritate accentuată zilele...
Ruxandra Pașca, Philip Morris...

Marijuana

Fiecare gospodarie din Uruguay va putea cultiva pana la sase plante de canabis si ca marijuana va putea fi consumata in locurile in care este permis si fumatul.

Anul trecut, Uruguay a devenit prima tara din lume care a legalizat cultivarea, vanzarea si consumul de marijuana.

Guvernul estimeaza ca cererea actuala de marijuana din Uruguay se ridica la 18-22 de tone, ceea ce inseamna echivalentul a aproximativ 10 hectare de plantatii de canabis. Cosumul de marijuana va fi permis in cele mai multe spatii publice, unde se poate si fuma, cu exceptia locurilor de munca.

Citeste si:
SUA: Procesul lui Donald Trump ar putea declanșa un val întreg de...
SUA: Procesul lui Donald...

Peste 120.000 de cetateni uruguayeni consuma marijuana cel putin o data pe an, 75.000 o data pe saptamana si 20.000 o data pe zi, potrivit Consiliului National Antidrog local.

Sursa foto: Consum tutun, Shutterstock.com

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Internațional »Setari Cookie-uri