14 Iulie 2006

Fuziune de 12,7 mld. euro pe piata miniera mondiala

Comisia Europeanã de Reglementare a aprobat oferta de preluare a grupului minier canadian Falconbridge de cãtre grupul minier anglo-elveþian Xstrata, la câteva zile dupã ce Xstrata a majorat valoarea ofertei de preluare ostilã, informeazã Rompres
Grupul minier elveþian Xstrata a majorat, marþi, cu 12% valoarea ofertei de preluare ostilã a grupului canadian minier Falconbridge, valoarea ofertei fiind de 18,1 miliarde dolari canadieni (16,2 miliarde dolari sau 12,7 miliarde euro), dupã ce Falconbridge a acceptat oferta de preluare amiabilã din partea rivalului grupului Xsatra, Inco Ltd.

Comisia Europeanã a considerat cã o eventualã fuziune Xstrata-Falconbridge nu va cauza probleme antitrust în Europa, eventualul nou grup urmând a face faþã unei puternice competiþii. Sãptãmâna trecutã, Comisia Europeanã de Reglementare a aprobat oferta amiabilã de preluare a Falconbridge de Inco cu 15 miliarde dolari, fuziune care ar putea crea cel mai mare producãtor mondial de nichel. Oferta, în cash ºi acþiuni, urmeazã sã expire joi, însã doar dupã ce compania va accepta sã renunþe la o rafinãrie norvegianã de nichel.

Xstrata a precizat cã va plãti acþionarilor Falconbridge 59 dolari canadieni (52,73 dolari sau 41,35 euro) pe acþiune, o creºtere cu 7,50 dolari canadieni (6,70 dolari sau 5,25 euro) pentru cele 80,2% din acþiunile companiei pe care încã nu le deþine. Decizia a venit cu douã zile înainte de expirarea ofertei de 58,36 dolari pe acþiune canadieni a grupului minier canadian Inco Ltd. Falconbridge are aproximativ 369 milioane acþiuni. Xsatra ºi Falconbridge au în comun exploatarea zãcãmintelor de cupru, zinc ºi nichel din America Latinã.

Inco a ramas pe afara

Aceste oferte intervin într-un context de explozie a preþurilor materiilor prime, care au stimulat consolidarea în vederea securizãrii surselor de aprovizionare. Lunea trecutã, Comisia Europeanã de Reglementare a aprobat preluarea Falconbridge de Inco cu 15 miliarde dolari, fuziune care ar putea crea cel mai mare producãtor mondial de nichel.

Dacã oferta Inco va avea succes, compania minierã Phelps Dodge Corp. din Phoenix, care a ajutat Inco în aceastã licitaþie, intenþioneazã a prelua compania combinatã cu 40 miliarde dolari. Eventualul nou grup se va numi 'Phelps Dodge Inco Corporation' ºi va avea sediul central în Statele Unite, în Phoenix (Arizona), sediul actual al Phelps.

Cele douã companii estimeazã cã fuziunea lor va conduce la economii pe an de aproximativ 350 milioane dolari pânã la sfârºitul lui 2007. Acordul va conduce la apariþia celui mai mare producãtor de nichel din lume, cu o producþie combinatã de aproximativ 735 milioane uncii (331 milioane kilograme) în 2005 ºi aproximativ un miliard de uncii (454 milioane kilograme) în 2009. În plus, noua companie va fi ºi unul dintre cei mai mari producãtori mondiali de cupru, cu o producþie estimatã de 1,33 miliarde uncii (604 milioane kilograme) în 2005 ºi aproximativ 2,4 miliarde uncii (1,1 miliarde kilograme) în 2009.

Sectorul exploatãrii miniere este în plinã reconfigurare, la nivel mondial, ca urmare a creºterii generalizate a cotaþiilor metalelor.



Citeste si