Comisarul european pentru Energie Günther Oettinger a propus, luni, o foaie de parcurs pentru a se ajunge la un compromis in privinta livrarilor de gaze rusesti catre Ucraina si a apreciat ca exista "o sansa buna" de a se ajunge la un acord pana la 1 iunie, noteaza AFP.

"Am facut progrese, avem o sansa buna de a ajunge la un acord pana la 1 iunie", a spus Oettinger, intr-o conferinta de presa, dupa negocierile avute la Berlin cu ministrii rus al Energiei, Aleksandr Novak, si cel ucrainean, Iuri Prodan.

Moscova ameninta cu intreruperea livrarilor de gaze catre Ucraina de la inceputul lui iunie daca Kievul nu isi va achita datoriile, in valoare de peste trei miliarde de dolari (2,2 miliarde de euro), si nu va plati in avans livrarile din iunie (1,66 miliarde de dolari, adica 1,2 miliarde de euro).

Cele doua capitale au timp pana miercuri seara sa decida daca accepta termenii unui compromis potrivit caruia Ucraina sa plateasca intr-o prima faza doua miliarde de dolari companiei ruse Gazprom, a precizat Oettinger. Aceasta plata ar include si o parte din arieratele acumulate de Ucraina fata de Gazprom pentru livrari efectuate din noiembrie 2013, potrivit Mediafax.

Daca cele doua parti accepta termenii acestui compromis, noi negocieri vor avea loc incepand de vineri asupra stabilirii pretului la gaze, aplicabil pentru livrarile viitoare. "Cred ca un acord este posibil", a spus Oettinger.

"Ucraina este pregatita sa plateasca toate datoriile", a afirmat Prodan. Cu toate acestea, "nu s-a luat nicio decizie" asupra propunerii facute luni, a spus el, aratandu-se mai putin optimist decat Oettinger. "Din nefericire, partea rusa nu a avansat nicio propunere", a deplans el, subliniind ca planul elaborat a fost propus de Comisia Europeana.

"Exista inca numeroase probleme fara raspuns", a spus la randul sau Novak. "Noi avem ca obiectiv comun asigurarea securitatii in aprovizionarea Uniunii Europene dupa 1 iunie, evitarea intreruperilor", a declarat Oettinger. Aproximativ un sfert din gazul destinat tarilor europene tranziteaza Ucraina.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri