22 Martie 2005

G20 da SUA si UE un ragaz de cinci ani pentru diminuarea subventiilor la export

Grupul celor 20 de natiuni in curs de dezvoltare a solicitat, la sfarsitul saptamanii trecute, ca Statele Unite si Uniunea Europeana sa reduca, in urmatorii cinci ani, cateva miliarde de dolari din valoarea subventiilor acordate exportatorilor autohtoni, informeaza Associated Press.

Natiunile G20, care in 2003 au ingreunat negocierile pe tema comertului mondial, prin pozitia ferma pe care au adoptat-o in privinta agriculturii, au anuntat, in cadrul unei reuniuni organizate in capitala Indiei, ca aceste doua blocuri trebuie sa elimine subventiile acordate exportatorilor, "intr-o perioada de maximum cinci ani", potrivit unui acord preliminar ce urma sa fie adoptat in urma reuniunii ce s-a incheiat ieri.
Participantii la reuniune au mai solicitat tarilor sarace sa li se alature in lupta pentru a corecta ceea ce ei numesc dezechilibrele comerciale generate de barierele netarifare impuse de tarile bogate.

Perioada "de gratie" de cinci ani precede anul 2012 - termenul-limita pe care Uniunea Europeana l-a impus pentru ca statele membre sa reduca valoarea subventiilor pana la un plafon minim.

SUA urmeaza sa stabileasca la randul lor un astfel de termen-limita, dar Washingtonul sustine ca va actiona pe baza reciprocitatii in cazul in care tarile in curs de dezvoltare vor reduce taxele vamale si vor deschide pietele interne catre concurenta straina. Reuniunea de la New Delhi a fost convocata pentru a se discuta "o strategie comuna si o pozitie" a grupului inaintea viitoarei runde de negocieri OMC (Organizatia Mondiala a Comertului), ce va avea loc in decembrie, la Hong Kong. Grupul G20 este format din India, Brazilia, Africa de Sud, Argentina, Bolivia, Chile, China, Cuba, Egipt, Guatemala, Indonezia, Mexic, Nigeria, Pakistan, Paraguay, Filipine, Tanzania, Thailanda, Venezuela si Zimbabwe.



Citeste si