Capitalismul inclusiv, acel "cal troian" pentru a stavili iminenta revolta globala

Radicalismul pietei libere, alimentat de castigul financiar speculativ, a preluat in ultimele decenii controlul asupra economiilor nationale, ceea ce a generat o adancire a inegalitatii in randul populatiei si ameninta in cele din urma legitimitatea capitalismului in sine.

Modelul economiei capitalismului corporatist axat pe radicalismul pietei libere a inceput sa evolueze motivat in principal de teza randamentelor crescatoare. In general, croit pe cantitativismul extrem, posibil prin crestere economica stimulata speculativ, acest model este astazi in colaps. Dar, jocurile sunt facute de piete, statele devenind din platitori de ultima instanta platitori de orice situatie.

Este momentul macroeconomic optim necesar sa aduca o schimbare de paradigma. O conferinta organizata la Londra, de catre Initiativa Capitalismului Inclusiv (ICI) a vizat abordarea mai multor neajunsuri ale capitalismului actual, reunita de catre un membru senior al al uneia dintre cele mai mari si mai durabile dinastii financiar-capitaliste din lume Lady Lynn Forester de Rothschild.

Obiectivul proclamat al ICI este de ajusta modul de functionare a sistemului capitalist, astfel incat acesta sa functioneze mai bine pentru un numar mai mare de persoane. Nu intamplator, acest lucru este vazut drept necesar pentru a restabili increderea in capitalism si de a elimina potentialele amenintari la pozitia sa dominanta ca model social si economic, in contextul rezultatelor inregistrate la alegerile europene, cand organizatii cu principii extreme au dominat preferintele electoratului.

La conferinta din Londra au participat barbati si femei care impreuna detin active in valoare de peste 30 de mii de miliarde de dolari, peste o treime din activele investibile la nivel global. Printre vorbitori s-au numarat Printul Charles (care a vizitat saptamana trecuta Romania si s-a intalnit cu Traian Basescu); Bill Clinton, fost presedinte al Statelor Unite ale Americii; Christine Lagarde, actualul sef al Fondului Monetar International (FMI) si guvernatorul Bancii Angliei, Mark Carney.

Citeste si:
Prețul empatiei și capitalismul feroce în vreme de COVID-19
Prețul empatiei și...

Conditii precum "too big to fail" trebuie sa dispara

Acesta din urma a declarat ca liderii lumii afacerilor si decidentii politici trebuie sa reconstruiasca acel "capital social" pe baza caruia capitalismul s-a format propriu-zis, astfel incat conditii precum "too big to fail" sa dispara, salariile managerilor sa fie reduse si sa fie consolidata supravegherea financiara, alaturi de construirea unui sentiment de "incredere" in randul populatiei. "La fel cum orice revolutie isi inghite copiii, fundamentalismul de piata nesupravegheat poate devora capitalul social esential pentru dinamica pe termen lung a capitalului insusi.", a spus Mark Carney.

In principiu, nu exista piata in afara actiuni umane, iar inaltarea ei la rang de Demiurg in afaceri si in teorie economica nu reprezinta decat o fetisizare a rolului pietei in societate. Piata nu este imuna la factori endogeni sau exogeni, auto-ajustabila pe termen mediu si scurt si nici obiect de cult.

Ideea unei conferinte asupra capitalismului inclusiv a fost totusi lansata de catre Henry Jackson Society (HJS), un mai putin cunoscut, dar influent think thank britanic cu inclinatii neoconservatoare si xenofobe, scrie The Guardian. Liderii mentionati au adus in discutie statistici care reflecta crestere inegalitatii la nivel mondial si rolul bancilor si altor corporatii in a marginaliza majoritatea in timp riscul sistemic a accelerat, ceea ce ar indreptatii nevoia de schimbare.

Desi liderii capitalismului global au convenit ca situatia modul curent de a face afaceri nu poate continua, din pacate, evenimentul a reprezentat mai putin o schimbare semnificativa de directie decat un efort abia transparent pentru a reabilita un sistem economic parazitar pe punctul de a se confrunta cu o revolta a populatiei la nivel mondial. Ceea ce s-a simtit mai degraba un curent de frica al elitei mondiale, ca actualul sistem de capitalism ar putea duce la propria sa pierzanie.

Citeste si:
Prințul Charles se adresează românilor într-un mesaj video cu...
Prințul Charles se adresează...

Citeste mai mult pe The Guardian.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Internațional »Citește și
VIDEO Jair Bolsonaro şi-a dat masca jos după ce a anunţat că are Covid-19
Setari Cookie-uri