4 Iunie 2014

Laurent Fabius despre excluderea lui Putin din G8: "nu este neaparat" definitiva



Seful diplomatiei franceze, laurent Fabius, a declarat, marti, ca excluderea presedintelui rus Vladimir Putin din G8 a fost una normala in contextul anexarii Crimeei de catre Rusia, insa "nu este neaparat" definitiva. Declaratia vine cu o zi inaintea summitului G7 de la Bruxelles, informeaza AFP.

Ministrul francez a anuntat, de asemenea, pentru postul de televiziune France 2 ca va asista sambata la investitura noului presedinte ucrainean Petro Porosenko la Kiev. "In Franta, exista o traditie de decenii cu privire la o anumita forma de acord cu Rusia, dar cand o tara anexeaza o alta, este ceva care, international, nu poate fi acceptat", a subliniat Laurent Fabius, potrivit Mediafax.

"Era normal ca tarile din G7 sa marcheze puternic lovitura in raport cu anexarea Crimeei. Este ceea ce am facut si am avut dreptate sa facem", a adaugat el. Increzandu-se in sanctiunile occidentale impuse Moscovei, Vladimir Putin a semnat la 18 martie un tratat de alipire a Crimeei la Rusia.

Excluderea din G8 a lui Vladimir Putin este definitiva? "Nu neaparat", a raspuns Fabius. "Aceasta nu vrea sa insemne ca nu exista nicio relatie cu Putin. El este invitat la ceremoniile de Ziua Debarcarii, ceea ce este normal din punct de vedere istoric. (Presedintele francez) François Hollande il va vedea pe presedintele Putin, presedintele Obama si alti presedinti, precum presedintele Porosenko", a subliniat ministrul francez de Externe.

Putin va fi prezent la celebrarile de Ziua Debarcarii vineri. El se va intalni tête-à-tête cu premierul britanic David Cameron. Cu o zi inainte, el va lua cina cu Hollande la Paris.



Citeste si