Sperantele unei intregi natiuni care se zbate in saracie si inegalitate s-au ruinat, odata cu infrangerea dureroasa in fata Germaniei (1-7), in semifinala Cupei Mondiale de Fotbal. Infrangerea tarii "gazda" un inseamna numai un esec in pe plan sportiv, ci are repercursiuni si pe plan politic sau economic.

Intr-un anume fel, aceasta infrangere a evidentiat dependenta, frustrarea si furia pe care multi brazilieni le-au simtit in ultimii ani, desi au solicitat atentia autoritatilor asupra acestor probleme prin manifestatii de strada inaintea si in perioada Cupei Mondiale, care a costat 14 miliarde de dolari. Toate acestea au fost insa ignorate de mass-media, care cunoaste scorurile meciurilor, dar nu "scorul vietii" - marile decalaje pe care evenimente precum Cupa Mondiala le "marginalizeaza" in atentia publica, scrie Huffington Post.

Africa de Sud, acelasi scenariu! In urma cu patru ani, moment in care Cupa Mondiala s-a desfasurat in Africa de Sud unde informatii cu privire la activitati de coruptie si solicitari deloc rezonabile din partea FIFA - care dorea sa aleaga singura companiile care vor construi stadioanele uriase, nedorite de populatie si prea putin necesare si sa vanda drepturile TV, printre alte cerinte care sa le asigure controlul asupra evenimentelor si a banilor - s-au pierdut in fervoarea nationala a organizarii Cupei Mondiale pentru prima data in Africa, mai scrie sursa citata.

Citeste si:

In cele din uma FIFA a obtinut foarte multi bani in urma jocurilor disputate in Africa de Sud, mai multi decat la orice alta Cupa Mondiala. Au exista o multime de poze si felicitari de ambele parti, insa tara a ramas cu o datorie uriasa pentru urmatoarele generatii si stadioane fantoma care au fost transformate in mahala. Africa de Sud nu se astepta insa sa castige titlul; Brazilia da! ..., iar infrangerea capata astfel si valente nationale si va avea, ca urmare, repercursiuni psihologice.

11-14 miliarde $. Atat va costa in final Cupa Mondiala pentru Brazilia, potrivit estimarilor, pentru ca nimeni din Guvern nu stie exact cum arata factura finala. Astfel de evenimente gigant produc un anumit val de incertitudine economica, dar intr-o tara ca Brazilia unde sanatatea si educatia nu sunt oricui accesibile, situatia devine si mai grava.