Manevrele au inceput aproape de pranz si au fost efectuate de catre unitati militare situate in extremitatea estica a zonei demilitarizate - care, in pofida numelui, este una dintre fasiile de pamant cele mai inarmate din lume - dintre cele doua tari, a anuntat seful Statului Major sud-coreean. Tirurile au durat aproximativ 30 de minute si au fost trase aproximativ 100 de obuze cu o raza de aproximativ 50 de kilometri. Ele au cazut la nord de linia de demarcatie intercoreeana, noteaza Mediafax.

Fortele sud-coreene sunt in alerta, in urma unei serii de tiruri de testare a unor rachete cu raza scurta de actiune efectuate de catre nord-coreeni in ultimele saptamani. Rezolutii ONU interzic Phenianului sa efectueze tiruri de rachete. "Exercitiile de astazi (luni) sunt interpretate ca o demonstratie de forta care ne este adresata", a declarat pentru AFP un purtator de cuvant al Ministerului sud-coreean al Apararii.

Coreea de Nord efectueaza frecvent tiruri de racheta sau exercitii militare, pentru a-si sublinia nemultumirea. Coreea de Sud se pregateste sa inceapa pe 16 iulie manevre comune cu aliatul sau american. Tirurile de rachete de acum cateva saptamani erau un mijloc de protest fata de vizita presedintelui chinez Xi Jinping la Seul, considerata prioritara fata de o eventuala vizita la Phenian, in contextul in care Beijingul este aliatul traditional al regimului nord-coreean si singurul sustinator economic al acestuia.

Sursa foto: Mediafax Foto