Prima jumatate a anului a adus o crestere de circa 60% a EBITDA pentru Lafarge in Europa Centrala si de est, cea mai mare evolutie de pe toate pietele pe care producatorul de ciment activeaza.

Lafarge a inregistrat o crestere a indicatorului EBITDA de 58% in prima parte a anului, de la 45 mil. euro in 2012, la 71 milioane euro in cursul acestui an, in timp ce evolutia trimestriala a cunoscut o crestere de numai 10%, de la 80, la 88 mil. euro. A doua cea mai mare crestere a EBITDA a fost inregistrata de grupul francez pe piata Vest Europeana, de 23%, in timp ce Orientul Mijlociu si Africa au consemat o crestere a EBITDA de 9%.

La polul opus, cea mai mare scadere a indicatorului EBITDA a fost inregistrata pe piata din America Latina (-40%), unde Lafarge a vandut deja operatiunile din Ecuador in schimbul a circa 400 mil. euro. Printre pietele cu cel mai mare EBITDA se numara Orientul Mijlociu (529 mil. euro), urmate de Asia (221 mil. euro) si Europa de Vest (146 mil. euro).

EBITDA este un indicator al performantelor financiare ale unui companii, calculat prin formula: Venit – Cheltuieli (exclusiv taxe, dobanzi, depreciere si amortizare).

Volumele de ciment vandute, in crestere cu 5%

Volumele de ciment vandute de catre Lafarge la nivel global au crescut cu 5% in prima parte a anului, de la 54,5 milioane de tone, la 57 milioane de tone, in timp ce restul indicatorilor au cunoscut scaderi pe linie.
Grupul francez se asteapta ca cerea de ciment sa creasca in acest an si se asteapta ca piata sa creasca cu doua pana cinci procente. Pietele emergente continua sa fie principalul canal de evolutie, se mai arata in raport.

“Evolutia inregistrata atat in cel de-al doilea trimestru cat si cea semestriala ne arata clar rezultatele si succesul inregistrat prin reducerea costurilor si promovarea de produse si solutii. Confirmam rezultatele pozitive si asteptam o evolutie de 2-5% in acest an. Piata Nord Americana se dezvolta, simtim o crestere pe pietele energente, dar observam si primele semnale de revenire in Europa. (…) In acelasi timp, planul de a crea grupul LafargeHolcim se afla pe directia potrivita si ne asteptam ca sa se finalizeze in prima parte a anului viitor”, a declarat Bruno Lafont, presedinte si CEO al Lafarge.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »


Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri