De mentionat, ca cea mai mare parte a acestei avutii estel egata de investitiile in domeniul imobiliar. In 2012, se arata in studiu, sectorul de real estate reprezenta 70% din totalul avutiei gospodariilor din China (un sfert din populatie beneficiaza doar de 1%). Totusi, noteaza sursa citata, dependenta de real estate ca vehicul de investitii, atat pentru persone fizice cat si pentru intreprinderi in China, este ingrijoratoare pe termen lung avand in vedere bula imobiliara curenta.

Cum se pozitioneaza bogatii Chinei comparativ cu cei ai Statelor Unite? Spre deosebire de motodologia statistica din China unde este luata in calcul dimensiunea avutiei nete a gospodariilor (variabila de stoc), in Statele Unite este masurat venitul (variabila de flux). Astfel, cei mai bogati 1% dintre americani au luat acasa o pondere de 19,3% din veniturile totale incasate de gospodarii. De mentionat, ca veniturile celor 1% au crescut, de asemenea, cu 20% in valoare absoluta, in timp ce pentru restul de 99% din gospodariile americane, veniturile au avansat doar cu 1%.

Pe de alta parte, un alt studiu realizat in Statele Unite arata ca o pondere de 1% dintre americani controleaza 40% din avutia tarii, iar 0,1% detin mai mult de o cincime, ceea ce inseamna ca avutia in Statele Unite este mult mai concentrata decat in China.

Citeste si:

In prezent, valoarea PIB pe cap de locuitor in China este de 6,628 USD, potrivit Economy Watch, in timp ce in Statele Unite acest indicator ajunge la 51.248 USD. De asemenea, indicele GINI (o masura„ a dispersiei statistice folosita mai ales pentru a reprezenta disproportii in distribuirea veniturilor sau averilor) in China este de 0,47, iar in Statele Unite de 0,56.

Indicele Gini, este un indice de concentrare a bogatiei si echivaleaza dublul ariei de concentrare. Valoarea sa este intre 0 si 1. Cu cat indicele Gini este mai apropiat de 1, cu atat mai mare va fi bogatia; cu cat este mai apropiat de 0, cu atat este mai echitabila distributia venitului in acea tara.

Sursa foto: Shutterstock / Yuan notes from China's currency