Economia Rusiei si-a incetinit cresterea in trimestrul al doilea la 0,8%, cel mai lent avans din ultimele cinci trimestre, problemele provocate de scaderea consumului intern fiind afectate de sanctiunile impuse de Statele Unite si Uniunea Europeana.

In primul trimestru, cresterea economica a fost de 0,9%, comparativ cu aceeasi perioada a anului 2013.
Avansul de 0,8% al PIB anuntat luni de Biroul Federal de Statistica pentru al doilea trimestru este totusi peste ritmul de 0,7% prognozat de analisti, in timp ce Ministerul Economiei anticipa o crestere de 1,1%.

Saptamana trecuta, presedintele Vladimir Putin a raspuns sanctiunilor occidentale in domeniul financiar, energetic si cel al apararii cu interzicerea importurilor de produse alimentare, riscand sa amplifice inflatia, potrivit Mediafax. "Chiar si inainte de criza ucraineana, consumul intern, principalul motor de crestere economica, era in scadere. Reducerea consumului este rezultatul datoriilor populatiei si incetinirii cresterii salariilor", a declarat Vladimir Bragin, director la Alfa Capital in Moscova.

Previziune: crestere de 0,5% in 2014, cel mai lent ritm din 2009

Rubla s-a depreciat in acest an cu circa 9% fata de dolar, inregistrand a opta cea mai slaba performanta in randul monedelor analizate de Bloomberg. Rubla este luni in stagnare la 36,09 unitati pentru un dolar, la Moscova. Tensiunile geopolitice au redus investitiile si increderea oamenilor de afaceri in economie si au limitat accesul la finantarea pe termen lung, atat pe piata interna cat si cea externa, potrivit Biroului de Statistica. Guvernul de la Moscova anticipeaza ca economia va inregistra in acest an o crestere de 0,5%, cel mai lent ritm dupa contractia PIB din 2009.

"Anticipam riscul unei contractii a PIB in trimestrul al treilea, fiind posibil ca sanctiunile sa afecteze activitatile de afaceri si creditarea companiilor, in timp ce inflatia va influenta negativ consumul", considera Dmitri Polevoi, economist sef pentru Rusia si Comunitatea Statelor Independente la ING Groep in Moscova. Pentru acest an este anticipata o inflatie de 7% si de 8% in 2015, nivel ridicat care limiteaza capacitatea bancii centrale de a relaxa politica monetara.

Citeste si:
Romanii, printre europenii cu probleme la plata utilitatilor
Romania se numara printre...

Sursa foto: Free Digital Photos

Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea International »
Ascultă primul podcast de FinTech și digital banking din piață.

Citeste si
Romania, in topul tarilor cu cele mai multe accidente feroviare din UE