Finlanda sustine ca efectele negative pe care criza din Ucraina le are asupra economiei sale sunt mai mari decat asupra oricarei alte tari din zona euro, desi a sprijinit decizia Uniunii Europene (UE) de a extinde sanctiunile impotriva Rusiei, informeaza Bloomberg, preluat de Mediafax.

Finlanda este cea mai afectata tara din zona euro de criza din Ucraina, intrucat 14% din comertul tarii nordice se desfasoara in relatie cu Rusia. Anul trecut, 10% din totalul exporturilor Finlandei au mers catre Rusia. Totodata, 18% din totalul importurilor finlandeze au provenit din Rusia. Finlanda a inregistrat in 2013 cel mai ridicat procentaj in ceea ce priveste schimburilor comerciale cu Rusia dintre toate cele 18 state din zona euro. Media la nivelul zonei euro a fost de 3,4% din totalul tranzactiilor comerciale.

Ca reactie a sanctiunilor impuse de UE, presedintele rus Vladimir Putin a dispus interzicerea unor produse alimentare, accentuand astfel problemele pe care Finlanda le intampina in iesirea din recesiune.

"Sper ca sanctiunile nu vor fi extinse. Acesta nu este un razboi comercial," a declarat prim-ministrul finlandez, Alexander Stubb.

Producatorul de lactate Valio a anuntat ca opreste productia bunurilor care urmau sa fie vandute catre Rusia. De asemenea, constructorul de locuinte YIT a raportat o scadere a cererii venite din Rusia, in timp ce retailerul Kesko a anticipat un declin important al vanzarilor.

Citeste si:
Agentia Mondiala Antidoping a exclus Rusia de la Jocurile Olimpice
Agentia Mondiala Antidoping a...

Stubb a subliniat nevoia de solidaritate intre statele UE, explicand ca se asteapta ca toti membrii UE sa fie tratati la fel. "Daca impactul unei masuri nu este egal, vom vedea ce tip de solutii vom cauta," a spus el.

Cele 28 de state ale UE au incercat sa transmita acelasi mesaj in legatura cu criza datoriilor si, recent, cu masurile economice luate ca raspuns la conflictul de din estul Ucrainei. Finlanda a fost singura tara care a incercat si a reusit sa obtina compensatii sub forma de garantii pentru contributia sa la salvarea statelor care nu si-au putut plati datoriile suverane.

"Finlanda creeaza imaginea unei tari are se anagajeaza in crearea politicilor dintr-o perspectiva proprie, mai degraba decat dintr-un punct de vedere european," a declarat un economist-sef al Danske Bank din Helsinki, Pasi Kuoppamaeki.

Izolarea economica a Rusiei afecteaza Finlanda cu atat mai mult cu cat tara nordica isi pusese sperantele intr-o revenire economica datorata cresterii exporturilor. Produsul Intern Brut al Finlandei a scazut in primul trimestru al acestui an cu 0,6%, in timp ce rata somajului a ajuns la 9,2% in iunie, fata de 7,8% in aceeasi luna a anului trecut.

Citeste si:
Handbal feminin: Romania, invinsa de Rusia la Campionatul Mondial
Handbal feminin: Romania a...

Finlanda se afla in recesiune din decembrie 2012. Anterior, tara a mai traversat o perioada de recesiune intre 2008 si 2009.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea International »
Ascultă primul podcast de FinTech și digital banking din piață.

Citeste si
Iliescu, interviu pentru o agentie de presa din Rusia