Prima femeie care a obtinut medalia Fields, "premiul Nobel" pentru matematica

Medalia Fields, cea mai prestigioasa recompensa pentru matematica, a fost obtinuta pentru prima data de o femeie. Castigatoarea este o americanca de orgine iraniana.

Medalia Fields este considerata echivalentul premiului Nobel, potrivit unui anunt facut marti la Congresul international al matematicienilor (ICM), informeaza AFP. Maryam Mirzakhani s-a nascut in 1977, la Teheran, si este profesor la Universitatea Stanford din California, dupa ce si-a obtinut doctoratul la Harvard in 2004. Ea imparte medalia Fields pe 2014, atribuita la fiecare patru ani, cu alti trei matematicieni.

Acestia sunt Artur Avila - un francez de origine braziliana care este directorul departamentului de cercetare la Centrul national de cercetari stiintifice, Manjul Bhargava - profesor american la Universitatea Princeton - si Martin Hairer - cercetator austriac la Universitatea Warwick din Marea Britanie.

Medalia Fields va fi inmanata miercuri la Congresul international al matematicienilor, care este organizat in acest an la Seul. Maryam Mirzakhani este o specialista in geometria formelor neobisnuite si a descoperit noi metode pentru calcularea volumelor unor obiecte cu suprafete curbate, potrivit Mediafax.

Ea a primit anterior premiul Blumental pentru rezultate deosebite in domeniul matematicii pure, in anul 2009, si premiul Satter, oferit de Societatea americana de matematica, in 2013. "Este o mare onoare si voi fi fericita daca acest premiu le va incuraja pe tinerele femei cercetatoare si pe matematiciene", a declarat Maryam Mirzakhani, intr-un comunicat publicat pe site-ul Universitatii Stanford. "Sunt convinsa ca multe alte femei vor primi aceasta recompensa in anii urmatori", a adaugat ea.

Citeste si:
Meseriile cele mai bine plătite sunt încă rezervate bărbaților
Femeile reprezintă doar 28%...

Medalia Fields este atribuita incepand din 1936 unui numar de cel mult patru matematicieni mai tineri de 40 de ani. Laureatii primesc fiecare un cec de 15.000 de dolari canadieni (circa 11.000 euro).

Acest premiu a fost propus in 1923 de matematicianul canadian John Charles Fields, decedat in 1932. El si-a donat averea pentru a finanta aceasta recompensa, adeseori denumita "premiul Nobel in matematica". Intr-o epoca in care femeile au ajuns la paritate cu barbatii in numeroase discipline stiintifice, matematica a ramas un domeniu dominat copios de barbati, care obtin circa 70% din doctoratele in matematica din Statele Unite Din totalul celor 55 de laureati, se remarca 13 americani si 12 francezi, cele doua tari obtinand cel mai adesea aceasta recompensa.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Internațional »Setari Cookie-uri