“O mare parte din cunostintele de agricultura sunt in stransa legatura cu vremea. Putem estima chiar si cresterea plantelor. Monitorizam in permanenta terenurile si putem spune daca o anumita cultura va fi gata anul acesta cu doua saptamani mai devreme, astfel incat fermierii isi pot pregati din timp utilajele”, afirma Martin Rand, fondatorul Vital Fields.

Unul dintre serviciile importante oferite de start-up consta in gestionarea diferitelor boli care pot afecta culturile. Compania lucreaza impreuna cu o universitate din Olanda si un institut estionian specializat in cresterea diferitelor soiuri de plante de cultura pentru a descoperi din timp posibilii daunatori, permitandu-le agricultorilor sa utilizeze cu mai multa acuratete fertilizatori sau pesticide.

De asemenea, compania estoniana isi propune sa ofere fermierilor posibilitatea de a se compara cu ceilalti agricultori din zona in care activeaza.

“Nu vom dezvalui informatii sensibile, insa le vom spune atunci cand exista in aceeasi regiune alti agricultori care se descurca mai bine si de ce se intampla acest lucru”, mai spune Martin Rand.

De exemplu, cele mai recente tehnologii in agricultura le permit agricultorilor sa utilizeze echipamente pe baza de GPS care le indica ce zone din terenurile cultivate au nevoie de fertilizatori sau pesticide. In timp ce dotarea unui singur tractor cu o astfel de tehnologie poate ajunge la 40.000 de euro, serviciul este oferit gratuit de start-up-ul estonian pe perioada in care este testat.

Investitia initiala in Vital Fields s-a ridicat la 15.000 euro, bani obtinuti dintr-un program de finantare local, urmata de o a doua runda de finantare in valoare de 250.000 de euro sustinuta de niste investitori estonieni.

Dupa doi ani de la lansare, compania detine o cota de piata importanta in sectorul agricol din Estonia (potrivit datelor UE suprafata agricola se ridica doar la 940.930 hectare teren agricol) si este prezenta si pe piata din Marea Britanie. Planurile de extindere vizeaza Europa Centrala si de Est.