Piata imobiliara este pe o traiectorie ascendenta, iar 2015 a inceput sub auspicii bune. Consultantii imobiliari au creionat pentru wall-street.ro care au fost segmentele de poata care au o evolutie pozitiva si cum arata tabloul imobiliare la inceput de 2015.

„Cu toate ca se simte o crestere a volumului tranzactional, inca nu putem spune ca traiectoria pietei este in totalitate ascendenta intrucat inca exista subsegmente care au inregistrat scaderi ale volumelor cat si a valorilor de piata fata de anul trecut”, spune Andrei Botis, managing partner al NAI Romania.

Totusi, consultantii vad preponderent semnale pozitive in piata, iar asteptarile sunt ca anul 2015 sa fie unul plin.

Terenuri

Andrei Botis mentioneaza ca terenurile pentru dezvoltari sunt din ce in ce mai cautate. Acest lucru se vede si in tranzactiile realizate in ultima perioada pe piata, o serie de platforme industriale fiind vandute catre dezvoltatori imobiliari in ultimele luni.

Rezidential

„Piata rezidentiala isi continua cresterea accentuata atat cu proiecte destinate programului “prima casa” cat si cu proiecte adresate clasei medii si clasei premium”, spune Botis. In rezidential este asteptata o diversificare a cererii, care va include si apartamentele mai mari, localizate in zone secundare, precum si in zone consacrate, precum zona de nord a Bucurestiului, a declarat, anterior, Andrei Botis, managing partner al NAI Romania pentru wall-street.ro

Aceasta diversificare a cererii este probabila avand in vedere ca o parte a clientilor potentiali va considera sa extinda spatiul de locuit sau/si imbunatateasca situatia locativa. Astfel, cererea nu se va mai baza aproape in exclusivitate pe programul “Prima Casa”, spune Andrei Botis, managing partner NAI Romania.

Sectorul industrial

Oficialii CBRE spun ca sectorul industrial a reprezentat vedeta trimestrului avand in vedere interesul manifestat pentru spatiile logistice si de productie a venit atat din partea chiriasilor, dar mai ales a investitorilor. „Ne putem astepta la mai multe tranzactii de investitii pentru astfel de spatii in acest an, precum si o potentiala crestere a dezvoltarilor in regim speculativ”, spun oficialii CBRE.

Piata de retail

Potrivit CBRE si piata de retail a inregistrat un numar record de intrari de branduri noi –de la branduri de lux, precum Marc Cain, Roche Babois, pana la branduri populare, precum Pepco, Decimas, Debenhams, Claire’s. „Recent am anuntat ca Romania s-a plasat pe locul 22 in cadrul unui top al atractivitatii comerciale globale, inaintea unor tari precum Rusia, Slovacia, Ungaria sau Turcia. Aproximativ 9% dintre comerciantii chestionati considera ca vor deschide magazine noi in 2015 in Romania”, au adaugat oficialii CBRE.

Si Andrei Botis, managing partner NAI Romania observa o activitate in crestere usoara pe piata de retail.

Piata de birouri

Piata de birouri continua performanta stabila din ultimele 8 – 10 trimestre, atat in ceea ce priveste cerere, cat si oferta. Interesul manifestat de companiile IT si outsourcing este substantial, aceste companii reprezinta motorul segmentului office, atat in Bucuresti, cat mai ales in orasele regionale, spun oficialii CBRE.

“Interesul companiilor din sectoarele ITO si BPO, dar si al centrelor de servicii externalizate catre Romania este in crestere puternica fata de anul trecut. Desi vom vedea tranzactii concrete cu spatii de birouri abia in semestrul II al anului, planurile acestor jucatori devin certe in 2015. O data la doua saptamani un nume nou sondeaza piata; chiar mai des de atat prezentam studii de caz despre Romania, structura si talentul fortei de munca. Estimam peste 20.000 mp de birouri ce vor fi ocupati anul acesta de jucatori noi, atat in Bucuresti cat si in tara. Chiriile sunt stabile, iar dezvoltarea de cladiri noi, de calitate, se va face in jurul statiilor de metrou in Bucuresti, si in centrele marilor orase din tara.”, spune Andreea Paun, associate director, Office Agency.

Si Andrei Botis sesizeaza o evolutie pozitiva pe piata de birouri.

Piata de Investitii

“Pe piata de investitii, primul trimestru a avut un start pozitiv, cu achizitii semnate si incheiate in sectorul logistic si birouri, in contextul in care deseori exista o perioada de luni de zile intre aceste doua momente ale unei tranzactii”, spune Robert Miklo, associate director CEE Investment Services la Colliers.

Poate cel mai important eveniment a fost inchiderea tranzactiei prin care s-a vandut portofoliul logistic al CA Immo, din Romania si Polonia, catre P3 Logistic Parks. Aceasta a adus un investitor nou si institutional in piata locala, un eveniment cu rezonanta si in pietele internationale. Tot in sectorul logistic a avut loc o noua tranzactie prin care Heitman a vandut Mercury Logistic Park din Bucuresti unui investitor strategic. Nu in ultimul rand, anuntul facut de catre Martin Slabbert, CEO-ul NEPI, privind lansarea unui fond dedicat sectorului industrial subliniaza de asemenea atractivitatea acestui sector.

Pe segmentul de birouri inchiderea tranzactiilor prin care fondul de investitii Globalworth a achizitionat turnurile Nusco Tower si UniCredit Building, respectiv atragerea de capital din pietele internationale pentru finantarea acestora si a altor achizitii, a fost un eveniment de asemenea pozitiv.

""Pana la sfarsitul anului ne asteptam la tranzactii noi anuntate si concomitent credem in intrarea unor fonduri de investitii noi in piata. Romania este acum o destinatie atractiva pe toate segmentele (birouri, industrial si comercial) in conditiile in care au fost dezvoltate active de calitate comparabila, in unele cazuri chiar superioara, activelor disponibile in pietele mai dezvoltate. Randamentele sunt mai atractive in Romania iar investitorii incep sa aprecieze acest lucru. Cu toate acestea, concuram in continuare cu perceptia foarte pozitiva de care se bucura pietele din Europa Centrala, in special Polonia si Cehia. Chiar daca randamentele sunt mai scazute in acele piete, finantarea este mai ieftina si accesibila, iar perceptia pozitiva asupra cadrului institutional creste in continuare, aceste piete fiind comparate acum cu pietele mature vest-europene. Dar si perceptia asupra Romaniei se imbunatateste in mod vizibil si acest lucru se va fructifica in tranzactii si o piata care va creste in lichiditate si diversificare, cu efectele pozitive ulterioare", spune Robert Miklo.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri