"In prima parte a anului numarul si valoarea tranzactiilor realizate a fost sub nivelul anului trecut, dar acest lucru este explicabil prin faptul ca o serie de tranzactii foarte mari s-au incheiat chiar la final de an si alte tranzactii sunt inca in proces de analiza. Viziunea asupra pietei imobiliare este in general optimista bazata in principal pe imbunatatirea conditiilor economice, ieftinirea creditelor si rata foarte scazuta a bondurilor guvernamentale, Astfel investitorii internationali, atat cei conservatori, cat si cei cu o apetenta ridicata la risc, sunt foarte activi in piata si iau in calcul o posibila extindere in Romania”, a spus Laura Dumea Bencze, head of research la CBRE.

Pentru cel de-al doilea semestru din 2015, consultantii imobiliari vad o intensificare a proceselor de analiza (due diligence) pentru diverse produse imobiliare, in special cele din segmentul office si industrial, precum si finalizarea unor tranzactii relevante, pe segment office, industrial si terenuri.

Piata de office

Reprezentantul CBRE spun ca segmentul de birouri isi consolideaza statutul de vedeta a pietei imobiliare, cu un numar stabil, reprezentativ de tranzactii, un nivel ridicat al cererii pentru ocuparea unor spatii de birouri de calitate, precum si o efervescenta pe partea de dezvoltare / constructie.

Segmentul industrial

„Sunt cativa factori care contribuie la atractivitatea segmentului industrial, in special in “ochii” investitorilor. Acestia sunt: extinderea segmentului de productie ca pondere in segmentul industrial, intrarea / consolidarea prezentei unor mari producatori internationali, accentul pus de marii retaileri pentru eficienta spatiilor logistice si de depozitare, precum si cresterea consumului online, deci a nevoii de spatiu de depozitare”, spune Laura Dumea Bencze.

Piata de retail

Pe segmentul de retail, polarizarea pietei continua, astfel multe centre comerciale mari, dominante vor continua sa performeze foarte bine si vor deveni extrem de atractive pentru chriasi / investitori, dar exista si o alta serie de centre comerciale, in special de dimensiuni mici si medii care performeaza mult sub asteptari, conform consultantilor imobiliari.

Terenuri si rezidential

„Asistam la revitalizarea acestor segmente, cu multe tranzactii in toate categoriile de segment”, au precizat specialistii CBRE.

Cum evolueaza chiriile?

  • Office – s-a inregistrat deja o usoara crestere a chiriei prime, de la 18 euro la 18,5 euro / mp, bazat pe scaderea ofertei in cadrul cladirilor de birouri din zona CBD, de clasa A. Aceasta crestere nu s-a transmis inspre toate celalte categorii de cladiri si sub-zone. Nu ne asteptam la alte cresteri in urmatoarele 6 – 9 luni.
  • Industrial – chiriile au si vor avea in continuare o evolutie stabile, cu cresteri doar in cazuri izolate.
  • Retail – in cazul centrelor dominante, cu cresteri de trafic si vanzari nu este exclus sa vedere cresteri de chirii, dar nu pentru toate categoriile de unitati sau tipuri de activitate.