Valoarea totala a tranzactiilor imobiliare ar putea depasi jumatate de miliard de euro in acest an, o serie de investitori noi sau cu experienta analizand in prezent oportunitatile de business pe care tara noastra le ofera, arata estimarile Colliers International, unul dintre cei mai mari consultanti imobiliari de pe piata din Romania.

Intr-un interviu acordat wall-street.ro, Ilinca Paun (foto), managing director al Colliers, sustine ca anul 2016 se contureaza ca unul extrem de interesant in ceea ce priveste tranzactiile de pe principalele sectoare de activitate din zona imobiliara.

“Sunt tranzactii foarte mari in piata, tranzactii de investitii, prin achizitie, fiind proiecte semnificative puse spre vanzare. Exista o serie de dezvoltatori care isi doresc sa faca exit, activitatea acestora fiind concentrata atat pe zona de birouri, cat si pe sectorul industrial, dar si retail. Volumul total de tranzactii ma astept sa depaseasca 500 mil. de euro in cursul acestui an”, a declarat Ilinca Paun.

Managerul Colliers a mai precizat faptul ca sunt o serie de proiecte interesante scoase la vanzare in zona de Nord, Central Business District (CBD) sau in zona de Vest.

Retail jobs

La jumatatea lunii aprilie, Global Trade Center (GTC), unul dintre cei mai mari investitori si proprietari de birouri la nivel local, a semnat un acord de preluare a cladirilor Premium Point si Premium Plaza din Piata Victoriei, intr-una dintre cele mai importante tranzactii imobiliare pe zona de office de la inceput de an.

Preluarea Premium Plaza si Premium Point, o tranzactie intermediata de catre Colliers International, a fost cea de-a doua tranzactie de vanzare a unor cladiri de birouri incheiata anul acesta, pe piata din Romania, dupa ce la mijlocul lunii martie, Aberdeen Asset Management Deutschland AG si Commerzbank au vandut cladirea de birouri Phoenix Tower din Bucuresti catre Adamamerica.

Marii investitori imobiliari, cu ochii pe Romania

Marii investitori imobiliari isi orienteaza din ce in ce mai mult atentia spre Romania, o piata care in acest an, doar pe segmentul de birouri, va reusi sa doboare performanta din anul 2009, cand s-a atins recordul de suprafata construita. In acest fel, jucatorii din industrie estimeaza ca pana la finele lui 2016 nu mai putin de 400.000 de mp de spatii de birouri ar urma sa fie inaugurati, iar dezvoltatori cu greutate isi pregatesc intrarea pe plan local in poate una dintre cele mai dinamice sectoare de activitate din regiune.

Citeste si:
Pandemia a blocat tranzacțiile imobiliare în Europa
Pandemia a blocat...

Tot intr-un interviu acordat wall-street.ro, Horatiu Florescu, unul dintre cei mai cunoscuti consultanti imobiliari la nivel local, CEO si chairman al companiei Knight Frank, este de parere ca tara noastra devine una in care dezvoltatorii si investitorii cred din ce in ce mai mult.

“Romania este una dintre pietele in care dezvoltatorii cu pedigree cred. Se vede inclusiv prin achizitii. Dezvoltatorii sofisticati cred in piata de birouri din Romania si se vede. Sunt dezvoltatori care cer si 20-24 euro pe mp. Este pentru prima data cand in Bucuresti, pentru proiecte clasa A, se cer peste 18 euro pe mp. Este primul semnal ca exista cerere, si inca una foarte ridicata iar acest lucru indica faptul ca putem asista la o crestere a chiriilor si a interesului din partea marilor investitori in piata”, este de parere Horatiu Florescu.

Citeste si:
Impact Hub: Finanțări de 10 mil. de euro atrase de membrii noștri
Impact Hub: Membrii și...

In opinia sa, piata de birouri trece printr-o schimbare a polilor de dezvoltare, cea mai mare parte din activitate urmand sa se concentreze in urmatorii ani intre zonele de Nord si Centru-Vest.

2016, un an al recordurilor pe piata de birouri

Primele trei luni ale acestui an au inregistrat un nou record pe piata locala de birouri si este de asteptat ca 2016 sa devina unul de referinta dupa criza din 2008, asta dupa ce in primul trimestru au fost tranzactionate spatii de office de peste 100.000 mp, arata datele specialistilor din piata.

Piata de birouri din Romania va inregistra in acest an livrari de peste cinci ori mai mari fata de nivelul inregistrat anul trecut, iar piata va asista la un record, arata datele companiei de consultanta CBRE.

Astfel, in 2016, urmeaza sa fie livrati nu mai putin de 400.000 mp de birouri in Capitala, de cinci ori mai multe spatii decat in cursul anului 2015.

Citeste si:
Prețurile proprietăților imobiliare comerciale sunt în ușoară creștere
Prețurile proprietăților...

Potrivit datelor comunicate de consultantii imobiliari, in 2016 se vor livra 408.000 mp de noi birouri, de peste cinci ori mai mult decat volumul total de 72.500 de mp din 2015 si cu 10% mai mult decat suprafata din 2009, care a reprezentat recordul istoric al pietei imobiliare locale.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »


Te-ar putea interesa și:

Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri F