Marii investitori imobiliari isi orienteaza din ce in ce mai mult atentia spre Romania, o piata care in acest an, doar pe segmentul de birouri, va reusi sa doboare performanta din anul 2009, cand s-a atins recordul de suprafata construita. In acest fel, jucatorii din industrie estimeaza ca pana la finele lui 2016 nu mai putin de 400.000 de mp de spatii de birouri ar urma sa fie inaugurati, iar dezvoltatori cu greutate isi pregatesc intrarea pe plan local in poate una dintre cele mai dinamice sectoare de activitate din regiune. Intr-un interviu acordat wall-street.ro, Horatiu Florescu (foto cover), unul dintre veteranii pietei imobiliare din Romania, a vorbit despre oportunitatile pe care le are Romania in privinta dezvoltarilor la nivel local, cum reuseste tara noastra sa atraga noi investitii, dar si care sunt punctele fierbinti pe acest segment.

“Pentru acest an estimam livrarea a peste 400.000 mp in Bucuresti, un stoc similar cu ceea ce s-a intamplat in cel mai bun an al pietei locale. In anul 2009, piata a fost puternic lovita de criza si atunci au ramas foarte multe suprafete neinchiriate. Intervalul 2015-2016 este prima data cand a reinceput dezvoltarea speculativa. In Bucuresti, Skanska construieste, Forte dezvolta proiecte, NEPI este activ, dar sunt si alte proiecte care se dezvolta speculativ. (…) Romania este una dintre pietele in care dezvoltatorii cu pedigree cred. Se vede inclusiv prin achizitii. Dezvoltatorii sofisticati cred in piata de birouri din Romania se vede. Sunt dezvoltatori care cer si 20-24 euro pe mp. Este pentru prima data cand in Bucuresti, pentru proiecte clasa A, se cer peste 18 euro pe mp. Este primul semnal ca exista cerere, si inca una foarte ridicata iar acest lucru indica faptul ca putem asista la o crestere a chiriilor si a interesului din partea marilor investitori in piata”, este de parere Horatiu Florescu, chairman si CEO al companiei de consultanta imobiliara Knight Frank.

In opinia sa, piata de office trece printr-o schimbare a polilor de dezvoltare, cea mai mare parte din activitate urmand sa se concentreze in urmatorii ani intre zonele de Nord si Centru-Vest.

“Barbu Vacarescu – Dimitrie Pompeiu devine o singura zona, care impreuna totalizeaza circa 1 milion de metri patrati, asta desi cele doua zone sunt vazute ca fiind diferite. Este necesar ca cele doua zone sa beneficieze de infrastructura corecta, in prezent fiind o supra-aglomerare a acestora, in special in zona strazii Fabrica de Glucoza”, a precizat Florescu.

Zona de Centru-Vest, cel mai ridicat ritm de expansiune din ultimii ani. “Aici este viitorul dezvoltarilor!”

Cu doua mari proiecte de birouri anuntate in imediata vecinatate a Podului Basarab, zona Orhideelor, pozitionata in partea de Centru-Vest a Capitalei, va creste intr-un ritm alert in urmatorii ani, peste jumatate de milion de metri patrati fiind in curs de dezvoltare.

“In urmatorii trei ani, in zona de Centru-Vest se vor afla 500.000 mp de birouri in dezvoltare. Tonul a fost dat de AFI Europe, dar si de proiectul SemaPark. Ma astept ca zona de Centru-Vest sa ajunga in 5-6 ani la jumatate din cat reprezinta in prezent zona de Nord si cat a reusit aceasta sa atinga in 15 ani. (…) Spre deosebire de nordul Capitalei, zona de Centru-Vest ofera o accesibilitate mai buna in cartiere foarte populate, asa cum este cazul Militari si Drumul Taberei. In plus, proximitatea fata de Politehnica, dar si apropierea de campusul de la Regie si infrastructura realizata prin Podul Basarab fac din aceasta locatie o dezvoltare ideala. Este mult mai usor de ajuns aici decat in Nordul Capitalei din aproape orice colt al orasului. Este o zona care ma astept sa creasca mult, fiind o zona aflata si in vizorul unor mari jucatori regionali, investitori cu greutate, care analizeaza posibile dezvoltari in tara noastra”, a completat Horatiu Florescu.

Cu o vasta experienta in domeniul imoiliar, Horatiu Florescu, spunea, intr-un interviu acordat wall-street.ro in anul 2011, ca zona Cotroceni va deveni un nou pol de business, asta si datorita inaugurarii Podului Basarab si a accesibilitatii pe care zona o ofera.

“Chiriasii nu mai aleg o cladire avand ca termen de comparatie doar nivelul chiriei, ci principalele criterii sunt accesibilitatea acesteia, transportul in comun,in special proximitatea unei statii de metrou, si specificatiile tehnice ale cladirii. Astfel, noile proiecte de infrastructura din Bucuresti, asa cum este si Podul Basarab, au influentat in mod pozitiv evolutia pietei de birouri din anumite zone”, spunea pe atunci CEO-ul si presedintele Knight Frank, precizand ca multe dintre companiile de IT&C sau din industria de telefonie prezente pe piata locala se orienteaza catre aceasta zona, datorita vecinatatii de universitatea Politehnica.

Forte Partners, cu proiectul “The Bridge” si CA Immo, cu proiectul “Orhideea Towers” sunt doua dintre cele mai importante dezvoltari ale momentului in piata de office, si care ar urma sa insufleteasca una din zonele in care in urma cu mai bine de cinci ani nimeni nu ar fi crezut.

Acest lucru s-a schimbat, insa, dupa pariul israelienilor de la AFI Europe, companie care a inceput dezvoltarea proiectului AFI Palace Cotroceni si care a transformat zona intr-una dintre cele mai aglomerate din vestul Capitalei.

Cu circa jumatate de milion de metri patrati aflati in dezvoltare si un potential urias de dezvoltare, consultantul imobiliar, unul dintre cei mai vechi si cunoscuti din Romania, se asteapta ca nume cu greutate din regiune sa ia calea dezvoltarilor la nivel local si sa parieze pe Romania.

Citeste si:

    “Sunt discutii, nume cu greutate din regiune – dezvoltatori si investitori care se uita cu atentie la Romania si la dezvoltarile din vestul Capitalei”.

    O alta zona considerata cu potential ridicat in Capitala este Central Business District (CBD), spatiul cuprins intre Piata Romana si zona Charles de Gaulle.

    “In zona Central Business District (CBD) exista un mare potential de dezvoltare. Sunt multe proiecte care se construiesc, iar zona poate absorbi si mai mult in perioada urmatoare. Pentru aceasta zona s-au format deja liste de asteptare, deci exista mult loc de crestere, ceea ce face ca si activitatea noastra sa fie mai simpla, pentru ca va fi mai usor de intermediat”, a mai adaugat Florescu.

    Nu acelasi lucru il poate spune despre zona Timpuri Noi, acolo unde Vastint, divizia imobiliara a IKEA pregateste dezvoltarea proiectului Timpuri Noi Square si despre care Horatiu Florescu spune ca acesta nu este un spatiu care poate deveni hub de birouri.

    “O zona interesanta este si Timpuri Noi, dar una noua pentru o dezvoltarile de business. Din pacate, un business hub nu inseamna doar 100.000 mp si nici nu ma astept ca aceasta suprafata sa creasca. In Bucuresti vad dezvoltarea a doua huburi mari: in Barbu Vacarescu si in zona Orhideelor”, a mai punctat Florescu.

    Citeste si:

      Dezvoltari importante si in orasele secundare

      Seful Knight Frank sustine ca pana in 2020, Romania ar urma sa totalizeze peste 3 milioane de metri patrati de spatii de birouri, iar o serie de dezvoltari importante vor avea loc si in orasele secundare.

      “Se deruleaza tranzactii importante in Iasi, in Timisoara, Cluj sau in Targu Mures. Ne asteptam sa vedem activitate si in Constanta. Sunt orase secundare cunoscut pentru activitatea de tip backoffice. Sunt companii care analizeaza cu atentie aceste orase, zone care cresc intr-un ritm sustinut, insa incomparabil cu nivelul Capitalei. Companiile cauta in rasele secundare forta de munca pregatita”, a mai spus Horatiu Florescu, manager care sustine ca piata este pe val si ca de la inceputul anului a incheiat 15 tranzactii pe zona de birouri, echivalentul a peste 22.000 mp.

      “Sunt inca trei proiecte la care lucram si pentru care urmeaza sa incheiem tranzactii de inchiriere. Lucram la doua dintre cele mai mari tranzactii in Bucuresti. Miza este in momentul de fata pe birouri. Sunt multe tranzactii inclusiv pe zona de terenuri. Aici am semnat o tranzactie si urmeaza alte doua”, a mai adaugat Florescu.

      Anul 2016 va aduce o explozie a numarului de proiecte de birouri care urmeaza sa fie livrate pe piata, cu suprafete care vor depasi sute de mii de metri patrati.

      Pe lista proiectelor programate sa fie inaugurate in acest an se numara Hermes Business Campus (II/III) a grecilor de la Atenor, Bucharest One (Globalworth), Oregon Park (Portland Trust), Landmark (Proiect Bucuresti), Metroffice (Immofinanz), Greencourt III (Skanska), Aviatorilor 8 (NEPI), precum si alte proiecte importante dupa cum rezulta dintr-o analiza wall-street.ro.

      In topul celor mai mari chiriasi din 2016 se afla doua companii de telefonie mobila cu peste 40.000 mp inchiriati, dar si companii din IT sau avocatura.

      Knight Frank a incheiat anul 2015 cu afaceri de 4,3 milioane de euro, in crestere cu peste 20%, iar pentru anul in curs se asteapta la o evolutie similara, la un rulaj estimat la peste 5 milioane de euro. Consultantul imobiliar Knight Frank a intermediat in cursul anului trecut peste 80.000 mp de spatii de birouri, printre care extinderea birourilor SkyTower (cca. 10.000 mp), pre-inchirierea Genpact in Hermes Business Campus (cca. 22.000 mp) si pre-inchirierea Oracle in Oregon Park (cca. 20.000 mp).

      Knight Frank este unul dintre cei mai mari consultanti imobiliari la nivel local, segment pe care concureaza cu alte nume mari asa cum este cazul Colliers International, CBRE, Jones Lang LaSalle (JLL) sau DTZ Echinox.

      Abonează-te pe

      Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »


      Te-ar putea interesa și:



      Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


      Setari Cookie-uri